
Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.
Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:
• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen
De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.
De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.
De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.
Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

- Kenmerken
- Inleiding
- Literatuur
- Bijlagen Inleiding
- Inventaris
- G. van Tussenbroek, Honderd keer 'Tussen de Voorn en Loevestein', een terugblik, in: Tussen de Voorn en Loevestein XXXIV(1998)nr.100, p.1-6
Uitgegeven ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van de Kring. Samengesteld met medewerking van het Genealogen Contact van de Kring.
* T. Blom, C. van der Stelt, Rondgang door kasteel Nederhemert, Nederhemert 2004. 35 blz..
Uitgegeven door de Werkgroep Nederhemert bij gelegenheid van de afronding van de 1e fase van de restauratie van kasteel Nederhemert.
* J.N.A. Groenendijk en M. Witteveen-Jansen, Omringd van Maas en Waal : de Bommelerwaard in rijmen en verzen / verzameld, ingeleid en toegelicht of opnieuw berijmd door J. Groenendijk en M. Witteveen, Zaltbommel 1999. 123 blz.
Uitgegeven bij het 35-jarig jubileum van de Kring
* J.C.A.M. Bervaes, Zijn er nog grenzen : Overblijfselen van de ontginningsgeschiedenis van de Bommelerwaard, Zaltbommel/Arnhem 1998. 71 blz.
Uitgegeven naar aanleiding van de uitwerking van het Regionaal Plan Bommelerwaard
* J.J.A. Buylinckx, J.N.A. Groenendijk, H.M.A.J. van Houten, J.M. van Vossen, M. Witteveen-Jansen (red.), Een beeld van de Bommelerwaard, Zaltbommel 1994. 207 blz.
Uitgegeven bij het 30-jarig jubileum van de Kring
* M. Witteveen-Jansen (red.), Bommelerwaard eiland in de geschiedenis Zaltbommel 1991. 95 blz.
Uitgave van de lezingen gehouden op het symposium ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de Kring in 1989
* E. Können, De graftekens op de Joodse begraafplaats te Zaltbommel, Zaltbommel 1986. 37 blz.
Voorlopige uitgave van een werkgroep van de Kring die onderzoek deed naar de Joodse geschiedenis
Uitgegeven bij Open Monumentendag 1989
* Historische Kring Bommelerwaard (red), Monumenten tussen de Voorn en Loevestein, 1989. 96 blz.
Uitgegeven bij Open Monumentendag 1989
* Historische Kring Bommelerwaard (red.), De Bommelerwaard bevrijd : Zo beleefden wij de oorlog, Zaltbommel 1995. 31 blz.
* W.H.T. Knippenberg, De geschiedenis van de Bommelerwaard 1, diaserie voor het onderwijs : voorgeschiedenis en vroegste geschiedenis, [Zaltbommel, ca.1978]
* J.H. de Groot, De geschiedenis van de Bommelerwaard 2, diaserie voor het onderwijs : de Bommelerwaard bedijkt, [Zaltbommel, ca. 1978]
* H.J.G.J. van Heeswijk, De geschiedenis van de Bommelerwaard 3, diaserie voor het onderwijs : kastelen in de Bommelerwaard, [Zaltbommel, ca. 1978]
meer informatie over MAIS-(M)DWS