Archieven

 

Uw zoekacties: Verzameling van H. de Leeuw : ruilverkavelingen in het rivie...

3213 Verzameling van H. de Leeuw : ruilverkavelingen in het rivierengebied , 1951-1992

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Identificatie
2. Context
2.1. Naam van de archiefvormer(s)
2.2. Biografie
3213 Verzameling van H. de Leeuw : ruilverkavelingen in het rivierengebied , 1951-1992
Inleiding
2. Context
2.2.
Biografie
Hendrikus Jacobus de Leeuw (Appeltern 25 november 1920 - 1997 Zaltbommel) werd geboren als boerenzoon in het Land van Maas en Waal. Aanvankelijk was hij werkzaam op de ouderlijke boerderij. In 1945 begon hij als administratieve kracht bij de Plaatselijk Bureauhouder Voedselvoorziening in Maasbommel, belast met de voedseldistributie. Na een kort intermezzo als marechaussee in opleiding en werk op de ouderlijke boerderij in 1946, aanvaardde hij per 1 januari 1947 toch weer een baan bij de Provinciale Voedselcommissaris. In het begin van de jaren vijftig werd hij districtsbureauhouder in Maasbommel, later werd hij als zodanig benoemd in het district West Maas en Waal en kreeg hij een kantoor in Wamel.

Pet 1 januari 1955 werd hij aangesteld bij de Cultuurtechnische Dienst (vanaf 1978 Landinrichtingsdienst genaamd) en werd hij speciaal belast met ruilverkavelingen, in eerste instantie de ruilverkaveling Maas en Waal West en kreeg hij onderdak in een klein kantoortje in Alpen aan de Maas.

In 1956 verhuisde hij met zijn gezin naar Zaltbommel. In die plaats werd het bestaande ruilverkavelingskantoor voor de ruilverkaveling Bommelerwaard Oost getransformeerd tot één ruilverkavelingskantoor voor het hele westelijke rivierengebied. De Leeuw ging daar werken.

Toen op 1 augustus 1960 het 'Bureau van Uitvoering' van de Cultuurtechnische Dienst in Geldermalsen werd geopend, van waaruit voortaan de ruilverkavelingswerkzaamheden werden gecoördineerd, werd hij daar 'chef de bureau'. Hij was als zodanig hoofd van de administratie, maar met die werkzaamheden waren ook veel technische aspecten van de ruilverkavelingen verweven.

H. de Leeuw ging op 1 december 1985 met pensioen. Hij bleef ook na zijn pensionering secretaris van de plaatselijke commissie voor de ruilverkaveling Lek en Linge. Die werkzaamheden werden pas 1987 afgerond

De gegevens voor deze biografie werden voor een groot deel ontleend aan inventarisnummer 15.
2.3. Geschiedenis van het archief
2.4. Verwerving
3. Inhoud en structuur
4. Voorwaarde voor raadpleging en gebruik
5. Verwant materiaal
6. Aantekeningen
7. Beschrijvingsbeheer
8. Bijlagen bij de inleiding

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
1,25