Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Hervormde gemeente Hurwenen, 1673 - 1998

3193 Archief van de Hervormde gemeente Hurwenen, 1673 - 1998

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De archieven van de Hervormde Gemeente Hurwenen zijn in 2000 ter opneming en bewaring overgedragen aan het Streekarchief Bommelerwaard door de Hervormde Gemeente Rossum-Hurwenen. De archieven waren voorzien van een inventaris van de hand van mw. A.J.M. Kwakernaak. Later zijn er nog enkele kleine correcties in de inventaris aangebracht en zijn enkele aanwinsten toegevoegd. In 2005 is de inventaris overgezet naar een databasebestand. Daarvoor was het onder meer noodzakelijk om de rubrieken te voorzien van een decimale notatie.
De archieven beslaan 4 m2 (142 inventarisnummers). Voor raadpleging van stukken jonger dan 50 jaar is vooraf schriftelijke toestemming vereist van de eigenaar, i.c. de Hervormde Gemeente Rossum-Hurwenen.
Aanvulling 2010
In 2010 zijn 7 dozen met aanvullingen ontvangen. De doop-, trouw-, begraaf- en lidmatenregistraties daaruit zijn verwerkt in de inventaris. De overige 6 dozen moeten nog beschreven worden. Verder zijn diverse beschrijvingen uitgebreid en is aangegeven in hoeverre de stukken zijn gedigitaliseerd en geïndexeerd.
Aanvulling 2011
In 2011 werden als aanvulling drie registers ontvangen. Een daarvan is inmiddels in deze inventaris beschreven (inv.nr. 3193/143). De overige registers nog niet.
J. Buylinckx

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Omvang in meters:
2,75