Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de gerechtsbank van de hoge heerlijkheid Hedel, ...

3192 Archief van de gerechtsbank van de hoge heerlijkheid Hedel, 1568 - 1811

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
3. Secretarie
148-173 Stukken betreffende de registratie van huwelijken, 1696-1810
173 Aantekeningen betreffende de verschuldigde betalingen in verband met het sluiten van burgerlijke huwelijken (voor twee schepenen als huwelijkscommissarissen), 1808-1810
3192 Archief van de gerechtsbank van de hoge heerlijkheid Hedel, 1568 - 1811
Inventaris
3. Secretarie

148-173 Stukken betreffende de registratie van huwelijken, 1696-1810
173
Aantekeningen betreffende de verschuldigde betalingen in verband met het sluiten van burgerlijke huwelijken (voor twee schepenen als huwelijkscommissarissen), 1808-1810
Datering:
1808-1810
NB:
De stukken zijn ongedateerd, maar het laatste stuk betreft een overzicht van ontvangen en nog te ontvangen gelden voor huwelijken waarvan de bruidegom wordt genoemd en die blijken verifieerbaar allemaal gesloten te zijn in de jaren 1808-1810. Deze stukken zijn in 1995 door de Provinciale Archiefinspectie in Gelderland geschonken aan het Streekarchief Bommelerwaard. Ze zijn waarschijnlijk eerder door een provinciaal archiefinspecteur meegenomen uit het gemeentehuis van Hedel omdat de stukken behoren tot het rechterlijk archief van Hedel dat destijds nog berustte in het Rijksarchief in Gelderland (thans Gelders Archief). Daar waren ze echter niet aan toegevoegd, maar blijven berusten onder het beheer van de inspectie.
Omvang:
1 omslag

Kenmerken

Datering:
1568 - 1811
Plaats:
Hedel
Opmerkingen:
Archieven van plaatselijke en regionale gerechtsbanken van voor 1811 worden ook (oud) rechterlijke archieven (ORA) genoemd. De rechtsprekende instelling wordt ook schepenbank, gerichtsbank of vierschaar genoemd.
Taal:
Nederlands
Verversingsgraad:
onregelmatig
Dekking in tijd:
1568 - 1811
Omvang in meters:
6,25
Openbaarheid:
Geheel openbaar
Gemeente:
Maasdriel
Locatie:
Hedel
Geografische namen: