Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de (hoge) gerechtsbank van Zuilichem in het ambt...

3186 Archief van de (hoge) gerechtsbank van Zuilichem in het ambt Bommeler- en Tielerwaard, 1563 - 1811

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
3. Inhoud en structuur
3.4. Ordening en beschrijving
3186 Archief van de (hoge) gerechtsbank van Zuilichem in het ambt Bommeler- en Tielerwaard, 1563 - 1811
Inleiding
3. Inhoud en structuur
3.4.
Ordening en beschrijving
Voor de rubrieksindeling van deze inventaris is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van een standaardschema voor de inventarisatie van rechterlijke archieven bij het Regionaal Archief Rivierenland, zoals dat in 2017 is gemaakt, dat naast een hoofdrubriek voor de stukken van algemene aard in een hoofdafdeling voor stukken over afzonderlijke onderwerpen. Die laatste hoofdrubriek is zoveel mogelijk ingedeeld naar soort rechtspraak: civiel en volontair. In april 2020 is deze inleiding al gestandaardiseerd. In september 2020 is de rubrieksindeling aangepast en de terminologie in de beschrijvingen zoveel mogelijk gestandaardiseerd. De inventaris zal nog nader aangepast moeten worden door nadere beschrijving van enkele series en het splitsen of samenvoegen van beschrijvingen.

De civiele procesdossiers zijn per proces beschreven. Daarbij zijn de handelende partijen genoemd. Die dossiers zijn nu ook op persoonsnaam doorzoekbaar op de site van de archiefdienst bij 'Zoeken naar personen'.

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Opmerkingen:
Archieven van plaatselijke en regionale gerechtsbanken van voor 1811 worden ook (oud) rechterlijke archieven (ORA) genoemd. De rechtsprekende instelling wordt ook schepenbank, gerichtsbank of vierschaar genoemd.
Plaats:
Zuilichem
Datering:
1563 - 1811
Taal:
Nederlands
Dekking in tijd:
1563 - 1811
Omvang in meters:
30,50
Openbaarheid:
Geheel openbaar
Toegangstitel:
Inventaris
Gemeente:
Zaltbommel
Locatie:
Zuilichem