Alle bestanden

Uw zoekacties: Rechterlijk archief van Zaltbommel, 1525 - 1811
x3185 Rechterlijk archief van Zaltbommel, 1525 - 1811
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

3185 Rechterlijk archief van Zaltbommel, 1525 - 1811
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
6. Beschrijvingsbeheer
6.1. Verantwoording
3185 Rechterlijk archief van Zaltbommel, 1525 - 1811
Inleiding
6. Beschrijvingsbeheer
6.1.
Verantwoording
In de loop van de jaren na de overdracht van het archief door het Gelders Archief zijn bepaalde stukken en series nader gespecificeerd, waaronder de besloten testamenten. De criminele procesdossiers zijn voorlopig beschreven door de dames A.M.W. Slager en M.A.W. van den Bos, vrijwilligsters van het Regionaal Archief Rivierenland en in 2019 gecontroleerd en uitvoeriger beschreven door J. Buylinckx. De genoemde dames maakten ook voorlopige beschrijvingen van het oudste deel van de civiele procesdossiers. De overige civiele procesdossiers werden al jaren daarvoor voorlopig beschreven door mevrouw C. van Ooijen, destijds medewerkster van het Streekarchief Bommelerwaard. De beschrijvingen van die grote serie civiele procesdossiers zijn in 2020 door J. Buylinckx, globaal bekeken en verbeterd, waarbij er geen gelegenheid was om alle dossiers inhoudelijk te bekijken, maar alleen degenen waarvan de beschrijvingen onduidelijk waren of tot vragen leidden over de spelling van namen.
Voor de rubrieksindeling van deze inventaris is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van een standaardschema voor de inventarisatie van rechterlijke archieven bij het Regionaal Archief Rivierenland, zoals dat in 2017 is gemaakt, dat naast een hoofdrubriek voor de stukken van algemene aard in een hoofdafdeling voor stukken over afzonderlijke onderwerpen. Die laatste hoofdrubriek is zoveel mogelijk ingedeeld naar soort rechtspraak: crimineel, civiel en volontair. In april 2020 is deze inleiding al gestandaardiseerd. In september 2020 is de rubrieksindeling aangepast en is de terminologie in de beschrijvingen zoveel mogelijk gestandaardiseerd. De inventaris zal nog nader aangepast moeten worden door nadere beschrijving van enkele serie, het splitsen of samenvoegen van beschrijvingen en het nader beschrijven van de pakken met stukken "varia".
Kenmerken
Datering:
1525 - 1811
Datering:
1525 - 1811
Plaats:
Zaltbommel
Opmerkingen:
De schepenbank van Zaltbommel bezat ook de criminele jurisdictie in de Bommelerwaard en Tielerwaard.
Taal:
Nederlands
Verversingsgraad:
onregelmatig
Dekking in tijd:
1525 - 1811
Omvang in meters:
44,50
Openbaarheid:
Geheel openbaar
Gemeente:
Zaltbommel
Locatie:
Zaltbommel
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS