Alle bestanden

Uw zoekacties: Rechterlijk archief van Zaltbommel, 1525 - 1811
x3185 Rechterlijk archief van Zaltbommel, 1525 - 1811
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

3185 Rechterlijk archief van Zaltbommel, 1525 - 1811
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
5. Verwant materiaal
5.3. Verwante archieven
3185 Rechterlijk archief van Zaltbommel, 1525 - 1811
Inleiding
5. Verwant materiaal
5.3.
Verwante archieven
Zie ook de Archieven van de stad Zaltbommel (1293) 1327-1815 (toegang 3020). De administraties van het stadsbestuur en de schepenbank waren niet gescheiden. De schepenen waren ook tevens raadslid. De archieven zijn pas in het begin van de 19e eeuw wat kunstmatig van elkaar gescheiden en sommige stukken handelen zowel over bestuurlijke en juridische zaken en konden dus ook helemaal niet gescheiden worden. Daarom berusten in het archief van de stad ook nog tal van stukken die geheel of gedeeltelijke van juridische aard zijn en deels met evenveel recht in het rechterlijke archief hadden kunnen worden opgenomen. Andersom berusten in dit archief stukken die ook bestuurlijke of administratief van aard zijn. *  De onderzoeker moet daar rekening mee houden. Tijdens de geplande herinventarisatie in 2020 zal niet worden geprobeerd een betere scheiding tussen beide archieven aan te brengen. Nog los van het arbitraire karakter van dat werk, is dat ook ingegeven door praktische motieven. Beide archieven zijn al twee eeuwen van elkaar gescheiden en in publicaties wordt vaak verwezen naar de huidige vindplaats van de stukken.
In het Archief van de familie Beckering Vinckers (toegang 3033) bevinden zich banden met afschriften (transcripties) van stukken (deels met indexen daarop), die de samensteller, Harco Beckering Vinckers, van belang vond voor de geschiedenis van Zaltbommel. Daaronder zitten ook stukken uit dit rechterlijk archief. * 

Omdat het rechterlijk archief van Zaltbommel veel lacunes kent vóór 1600 is er door een particulier, Peter van Maanen, een website opgezet waarin transcripties en samenvattingen worden gepubliceerd van schepenakten van Zaltbommel uit die periode, die in origineel of afschrift in andere archieven berusten. Op die waardevolle website worden ten tijde van het afsluiten van deze inventaris (2020) al bijna 1000 akten toegankelijk gemaakt: www.bankvanbommel.nl.

Gewezen wordt ook op de Collectie J. Cox, juridische en waterstaatkundige stukken, 17e-18e eeuw (toegang 3060), waarin veel afschriften en originelen zitten met betrekking tot juridische aangelegenheden.
Kenmerken
Datering:
1525 - 1811
Datering:
1525 - 1811
Plaats:
Zaltbommel
Opmerkingen:
De schepenbank van Zaltbommel bezat ook de criminele jurisdictie in de Bommelerwaard en Tielerwaard.
Taal:
Nederlands
Verversingsgraad:
onregelmatig
Dekking in tijd:
1525 - 1811
Omvang in meters:
44,50
Openbaarheid:
Geheel openbaar
Gemeente:
Zaltbommel
Locatie:
Zaltbommel
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS