Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de gerechtsbank van de stad Zaltbommel, 1525 - 1811

3185 Archief van de gerechtsbank van de stad Zaltbommel, 1525 - 1811

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
5. Verwant materiaal
5.3. Verwante archieven
3185 Archief van de gerechtsbank van de stad Zaltbommel, 1525 - 1811
Inleiding
5. Verwant materiaal
5.3.
Verwante archieven
Zie ook de Archieven van de stad Zaltbommel (1293) 1327-1815 (toegang 3020). De administraties van het stadsbestuur en de schepenbank waren niet gescheiden. De schepenen waren ook tevens raadslid. De archieven zijn pas in het begin van de 19e eeuw wat kunstmatig van elkaar gescheiden en sommige stukken handelen zowel over bestuurlijke en juridische zaken en konden dus ook helemaal niet gescheiden worden. Daarom berusten in het archief van de stad ook nog tal van stukken die geheel of gedeeltelijke van juridische aard zijn en deels met evenveel recht in het rechterlijke archief hadden kunnen worden opgenomen. Andersom berusten in dit archief stukken die ook bestuurlijke of administratief van aard zijn. *  De onderzoeker moet daar rekening mee houden. Tijdens de geplande herinventarisatie in 2020 zal niet worden geprobeerd een betere scheiding tussen beide archieven aan te brengen. Nog los van het arbitraire karakter van dat werk, is dat ook ingegeven door praktische motieven. Beide archieven zijn al twee eeuwen van elkaar gescheiden en in publicaties wordt vaak verwezen naar de huidige vindplaats van de stukken.
In het Archief van de familie Beckering Vinckers (toegang 3033) bevinden zich banden met afschriften (transcripties) van stukken (deels met indexen daarop), die de samensteller, Harco Beckering Vinckers, van belang vond voor de geschiedenis van Zaltbommel. Daaronder zitten ook stukken uit dit rechterlijk archief. * 

Omdat het rechterlijk archief van Zaltbommel veel lacunes kent vóór 1600 is er door een particulier, Peter van Maanen, een website opgezet waarin transcripties en samenvattingen worden gepubliceerd van schepenakten van Zaltbommel uit die periode, die in origineel of afschrift in andere archieven berusten. Op die waardevolle website worden ten tijde van het afsluiten van deze inventaris (2020) al bijna 1000 akten toegankelijk gemaakt: www.bankvanbommel.nl.

Gewezen wordt ook op de Collectie J. Cox, juridische en waterstaatkundige stukken, 17e-18e eeuw (toegang 3060), waarin veel afschriften en originelen zitten met betrekking tot juridische aangelegenheden.

Kenmerken

Status toegang:
Toegang met onbewerkte aanvulling
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Geheel openbaar
Omvang in meters:
44,50
Opmerkingen:
Archieven van plaatselijke en regionale gerechtsbanken van voor 1811 worden ook (oud) rechterlijke archieven (ORA) genoemd. De rechtsprekende instelling wordt ook schepenbank, gerichtsbank of vierschaar genoemd. De schepenbank van Zaltbommel bezat ook de criminele jurisdictie in de Bommelerwaard èn Tielerwaard.
Geografische namen: