Alle bestanden

Uw zoekacties: Rechterlijk archief van Zaltbommel, 1525 - 1811
x3185 Rechterlijk archief van Zaltbommel, 1525 - 1811
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

3185 Rechterlijk archief van Zaltbommel, 1525 - 1811
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
2. Context
2.3. Geschiedenis van het archief
3185 Rechterlijk archief van Zaltbommel, 1525 - 1811
Inleiding
2. Context
2.3.
Geschiedenis van het archief
Aantoonbaar al in 1276, maar waarschijnlijk al minimaal enkele decennia eerder, bestond er een schepenbank in Zaltbommel. De oudste bewaard gebleven stukken in dit archief dateren van 1525. Van het oorspronkelijke archief is dus veel verloren gegaan.
Na de opheffing van de schepenbank bij de invoering van het nieuwe rechterlijke bestel in 1811, zijn de rechterlijke stukken afgesplitst van de rest van het stedelijk archief en overgenomen door het Rijk. Het archief werd later ondergebracht in het Rijksarchief in Gelderland te Arnhem (thans Gelders Archief). Door het Gelders Archief werd het archief in 1999 in eigendom overgedragen aan het Streekarchief Bommelerwaard (in 2014 opgegaan in het Regionaal Archief Rivierenland).

Bij de afsplitsing van de stukken van het stedelijke (administratieve) archief in het begin vande 19e eeuw zijn fouten gemaakt, zodat er in het stedelijk archief nog stukken van rechterlijke aard aanwezig zijn en in dit archief stukken die wellicht met meer recht in het stedelijk (administratieve) archief hadden kunnen blijven berusten. Zie ook paragraaf 5.3 van deze inleiding.
In de loop der tijd heeft er enkele malen een ruil plaatsgevonden met stukken in het archief van de stad. Een scherpe scheiding tussen administratief archief (stadsarchief) en rechterlijk archief is - zoals al gesteld - niet te maken omdat vóór 1811 geen duidelijk onderscheid werd gemaakt tussen beide. De schepenen, aangevuld met de burgemeesters, vormde immers ook de raad (magistraat) van de stad.
Het archief was bij de overdracht in 1999 door het Gelders Archief voorzien van een grofmazige plaatsingslijst, gemaakt door P.D. Keijmel, waarschijnlijk in de jaren zestig van de vorige eeuw.

Het archief is in 2019-2020 (opnieuw) geïnventariseerd door J. Buylinckx. Bij het afzonderlijk verpakken en beschrijven van een groot aantal van de procesdossiers is hulp verleend door enkele vrijwilligers van het Regionaal Archief Rivierenland.

Bij de inventarisatie werd het hele archief opnieuw verpakt en werden onder meer de grote series stukken (o.a. boedelpapieren, rekesten, getuigenverhoren) gesplitst, afzonderlijk beschreven en genummerd. De rubrieksindeling werd geheel herzien en een uitgebreide inleiding geschreven.
Kenmerken
Datering:
1525 - 1811
Datering:
1525 - 1811
Plaats:
Zaltbommel
Opmerkingen:
De schepenbank van Zaltbommel bezat ook de criminele jurisdictie in de Bommelerwaard en Tielerwaard.
Taal:
Nederlands
Verversingsgraad:
onregelmatig
Dekking in tijd:
1525 - 1811
Omvang in meters:
44,50
Openbaarheid:
Geheel openbaar
Gemeente:
Zaltbommel
Locatie:
Zaltbommel
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS