Archieven

 

3159 Archief van het gemeentebestuur van Hedel, 1945 - 1979
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
Inleiding
1. Geschiedenis
2. Archief
2.1 Vernietiging
2.2 Materiële toestand
2.3 Stukken over woningbouw
2.4 Stukken van de vleeskeuringskringen
2.5 Stukken van het burgerlijke armbestuur
3159 Archief van het gemeentebestuur van Hedel, 1945 - 1979
Inleiding
2. Archief
2.5
Stukken van het burgerlijke armbestuur
Hedel kende een Burgerlijk Armbestuur dat werd opgericht na de invoering van de Armenwet van 1854 en als zodanig een voortzetting was van het armenfonds dat bekend stond onder de naam 'Heilige Geest Armen' of ook wel 'Grote Armen' of 'Dorpsarmen', een algemeen (neutraal) armenfonds dat bestond naast de kerkelijke armbesturen. 10) Het oudste reglement van het Burgerlijk Armbestuur dateert van 27 juli 1855. 11) Het bestuur bestond uit drie door de gemeenteraad voor zes jaar benoemde leden. De gemeenteraad moest de begrotingen en jaarrekeningen goedkeuren en stelde de fondsen ter beschikking waarmee ondersteuning aan armlastigen werd verleend. In feite bleef die toestand bestaan tot in 1950 toen het Burgerlijk Armbestuur werd omgevormd tot de Burgerlijke Instelling voor Maatschappelijke Zorg. Daarin werd de gemeentelijke invloed nog groter. Voortaan bestond het bestuur uit minimaal vier door de gemeenteraad te benoemen leden en een voorzitter, die rechtstreeks door en uit het college van burgemeester en wethouders werd benoemd. Bovendien kreeg de instelling een ambtelijk secretaris. 12) De instelling werd opgeheven bij de invoering van de Algemene Bijstandswet per 1 januari 1965. De hierboven genoemde argumenten voor het niet als een apart archief beschrijven van de stukken van de vleeskeuringskring(en) golden ook voor de stukken van het Burgerlijk Armbestuur / Burgerlijke Instelling voor Maatschappelijke Zorg. De stukken zijn in de inventaris opgenomen onder één verzamelbeschrijving. 13)
3. Inventarisatie
4. Aanwijzingen voor de gebruiker
5. Noten
6. Bijlagen bij de inleiding

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Aan de openbaarheid zijn geen beperkingen gesteld. Inzage kan echter beperkt zijn als stukken gevoelige of bijzondere persoonsgegevens bevatten van - mogelijk - nog levende personen.
Omvang in meters:
36,87
Uitplaatsing:
Nee
Plaats(en):