Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Hedel, 1945 - 1979
3159 Archief van het gemeentebestuur van Hedel, 1945 - 1979
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Geschiedenis
2. Archief
2.1 Vernietiging
2.2 Materiële toestand
2.3 Stukken over woningbouw
2.4 Stukken van de vleeskeuringskringen
3159 Archief van het gemeentebestuur van Hedel, 1945 - 1979
Inleiding
2. Archief
2.4
Stukken van de vleeskeuringskringen
Bij het gemeentelijk archief werden stukken aangetroffen van de Vleeskeuringskring Hedel, die werd opgericht in 1923. Het was een gemeenschappelijke regeling tussen de gemeenten Hedel, Ammerzoden en Maasdriel met als centrumgemeente Hedel. In 1951 kwam de samenvoeging tot stand tussen de vleeskeuringskringen Hedel, Kerkwijk en Zaltbommel tot de Vleeskeuringskring Bommelerwaard. Ook van die nieuwe kring werd Hedel de centrumgemeente. Dat wil onder meer zeggen dat de administratie werd gevoerd door de gemeente Hedel en dat er dus ook stukken van die dienst werden aangetroffen bij het gemeentelijke archief. Het dagelijks bestuur berustte bij de gemeente Hedel. De kosten werden omgeslagen over de deelnemende gemeenten. In de regel eenmaal per jaar werd verantwoording over het beheer afgelegd in een vergadering van de gezamenlijke colleges van burgemeester en wethouders van de aangesloten gemeenten. Vanaf 1973 werd de directie van de kring verzorgd door de Vleeskeuringsdienst 's Hertogenbosch. In 1986 werd de kring opgeheven bij het van start gaan van de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV).
Alhoewel het in feite om een eigen archiefvormend orgaan gaat is er toch voor gekozen om de stukken over de Vleeskeuringskring(en) te beschrijven in het hoofdarchief. Dit werd noodzakelijk geacht omdat de stukken deels niet goed van elkaar te scheiden zijn en bijvoorbeeld in de notulen van de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders ook de zaken van de Vleeskeuringsdienst werden besproken. Daarvoor werd dus geen aparte administratie gevoerd. De controle, vaststelling en goedkeuring van de financiële jaarstukken geschiedde deels ook tezamen met de jaarstukken van de gemeente en de stukken daarover zijn dus ook moeilijk te scheiden. Indien de stukken van de Vleeskeuringskring(en) als een apart archief beschouwd zouden zijn had het voor de hand gelegen dat archief te laten lopen vanaf het begin in 1923 tot aan de opheffing in 1986 (eventueel met een cesuur in 1951). Dat nu werd feitelijk onmogelijk gemaakt doordat de scheiding tussen de gemeentelijke stukken en de stukken van de Vleeskeuringskring van vóór 1945 helemaal onmogelijk was. In die tijd werd de correspondentie onderverdeeld in grofmazige rubrieken en per jaar in meerdere banden ingebonden. Het daaruit verwijderen van de stukken over de Vleeskeuringskring was dus niet mogelijk en het zal bij het beschrijven van het vooroorlogse archief dan ook onvermijdelijk zijn de stukken van de vleeskeuringskring ook in het archief van de gemeente te laten berusten. Om de eigen positie van de Vleeskeuringskring(en) te benadrukken zijn de stukken in het in deze inventaris beschreven archief wel als één blok in een rubriek bij elkaar gehouden. 9)
2.5 Stukken van het burgerlijke armbestuur
3. Inventarisatie
4. Aanwijzingen voor de gebruiker
5. Noten
6. Bijlagen bij de inleiding

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Aan de openbaarheid zijn geen beperkingen gesteld. Inzage kan echter beperkt zijn als stukken gevoelige of bijzondere persoonsgegevens bevatten van - mogelijk - nog levende personen.
Omvang in meters:
36,87
Uitplaatsing:
Nee
Plaats(en):