Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Hervormde gemeente Brakel, 1677 - 1974

3118 Archief van de Hervormde gemeente Brakel, 1677 - 1974

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
2. Context
2.3. Geschiedenis van het archief
3118 Archief van de Hervormde gemeente Brakel, 1677 - 1974
Inleiding
2. Context
2.3.
Geschiedenis van het archief
Van de geschiedenis van het archief is niet veel bekend. In 1953 werd door een kerkvoogd een globale opgave gemaakt van toen aanwezige stukken van de kerkvoogdij en in 1955-1956 maakte de provinciale archiefinspecteur een zeer summier overzicht van het archief van de kerkenraad. *  En ook door de kerkvoogdij werden in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw pogingen ondernomen om iets van een ordening in het kerkelijk archief aan te brengen. *  Bij de inbewaringgeving in 1991 (zie volgende paragraaf) werd door de streekarchivaris een globale plaatsingslijst gemaakt, deels slechts op doosniveau. In 2018 werd op basis daarvan deze uitgebreidere inventaris gemaakt. Bij die inventarisatie zijn de oude nummers van de plaatsingslijst uit 1991 vermeld, zodat eventuele verwijzingen in literatuur vindbaar blijven.

Er is tot ca. 1940 grotendeels sprake van een seriegewijs geordend archief. Rond 1940 werd overgegaan tot een zeer grofmazige en erg inconsequent volgehouden ordening op onderwerp.

Het archief is onvolledig. Opvallend is het gebrek aan stukken over de eigenlijke taakuitvoering, het gemeenteleven. Ook ontbreken nagenoeg alle stukken over het rijke verenigingsleven binnen de hervormde gemeente.

Kenmerken

Datering:
1677 - 1974
Plaats:
Brakel
Taal:
Nederlands
Verversingsgraad:
onregelmatig
Dekking in tijd:
1677 - 1974
Omvang in meters:
6,25
Openbaarheid:
Stukken jonger dan 75 jaar alleen ter inzage met toestemming Hervormde Gemeente Brakel. Dtb-gegevens na 110 jaar.
Gemeente:
Zaltbommel
Locatie:
Brakel