Archieven

 

Uw zoekacties: Verzameling van J. Cox, betreffende juridische en waterstaat...

3060 Verzameling van J. Cox, betreffende juridische en waterstaatkundige zaken, 17e - 18e eeuw

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Identificatie
Context
Inhoud en structuur
Voorwaarde voor gebruik en publicatie
Verwant materiaal
Aantekeningen
Beschrijvingsbeheer
Bijlagen bij de inleiding : concordans
Inventaris
11 Register houdende afschriften van landbrieven, privileges en handvesten van Zaltbommel, Tieler- en Bommelerwaarden, Beesd en Renoy (vanaf 1316) en van allerlei andere steden en streken en verschillende stukken over water- en dijk- en leenrecht, samengesteld in 1619 door A. de Raedt Janssoon, 'ludimagister in Hellou', met achterin nog enkele later (ca. 1640-1646) toegevoegde afschriften van stukken; met inhoudsopgave, 1619,1640-1646
3060 Verzameling van J. Cox, betreffende juridische en waterstaatkundige zaken, 17e - 18e eeuw
Inventaris
11
Register houdende afschriften van landbrieven, privileges en handvesten van Zaltbommel, Tieler- en Bommelerwaarden, Beesd en Renoy (vanaf 1316) en van allerlei andere steden en streken en verschillende stukken over water- en dijk- en leenrecht, samengesteld in 1619 door A. de Raedt Janssoon, 'ludimagister in Hellou', met achterin nog enkele later (ca. 1640-1646) toegevoegde afschriften van stukken; met inhoudsopgave, 1619,1640-1646
Datering:
1619,1640-1646
NB:
Voor in het register staan diverse eigendomskenmerken waaruit blijkt dat het in 1619 van Gerardus van Buchel was, in 1645 van Rutger van Els van Boelenham, in 1657 van de ambtman van Bommel, Tieler- en Bommelerwaard D. van Els van Boelenham. Voor het titelblad staat een tekst over wijsheid: 'leste redenen van den graaf van Strafford, viceroy van Ierland'.
Van de kopiïst, A. de Raedt Janssoon, is een soortgelijk handschrift bewaard gebleven uit 1620, dat in 1888 berustte in het Kön. Geheimes Staatsarchief te Berlijn. Zie daarvoor: P.J. Blok, Verslag aangaande een onderzoek in Duitsland naar Archivalia belangrijk voor de geschiedenis van Nederland, 's-Gravenhage, 1888.
Omvang:
1 deel
Oude Orde:
679

Kenmerken

Datering:
17e - 18e eeuw
Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Taal:
Nederlands
Verversingsgraad:
onregelmatig
Dekking in tijd:
17e - 18e eeuw
Omvang in meters:
1,87
Openbaarheid:
Onbeperkt
Gemeente:
Regionaal
Categorie: