Archieven

 

Uw zoekacties: Collectie H. van Rossum, hoofd van de Gemeenschappelijke Reg...
3051 Collectie H. van Rossum, hoofd van de Gemeenschappelijke Regeling Dijkverbetering Gelderland, 1969 - 1977
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Ir. H. van Rossum was hoofd van de Gemeenschappelijke Regeling Dijkverbetering Gelderland. De in deze plaatsingslijst beschreven stukken hebben allemaal betrekking op die hoofdfunctie en op nevenfuncties in organisaties op het gebied van dijkverbetering.
Van Rossum was onder meer lid van de (landelijke) Commissie Rivierdijken, die werd ingesteld bij besluit van de minister van verkeer en waterstaat van 23 mei 1975. Volgens dat besluit moest de commissie de minister rapporteren over de vragen: a. Of er aanleiding is de tot op heden gehanteerde maatstaf voor het ontwerp van maatregelen ter verbetering van de bescherming tegen hoge rivierstanden -een waterstan behorend bij een afvoer van de Rijn te Lobith van 18.000 m3 per seconde - te herzien; b. Indien de vorige vraag bevestigend wordt beantwoord, welke maatstaf en welke maatstaven dan voor de onder a genoemde maatregelen moeten worden aangelegd; c. Welke mogelijkheden er zijn de huidige inspraakmogelijkheden te optimaliseren.
De commissie stond onder voorzitterschap van mr. C.J.G. Becht, oud-burgemeester van Tilburg, en wordt daarom meestal kortweg de Commissie Becht genoemd.
De collectie bevond zich bij de onder het beheer van het Streekarchief Bommelerwaard gestelde archieven van het voormalige Polderdistrict Bommelerwaard en de rechtsvoorgangers van dat district. Het is niet bekend hoe het archief- en documentatiemateriaal van de heer Van Rossum terecht is gekomen bij het Polderdistrict Bommelerwaard. Wellicht is dat veroorzaakt omdat het secretariaat van de Commissie Dijkverzwaring in Gelderland (1966-1969) berustte bij het polderdistrict Bommelerwaard boven de Meidijk (een rechtsvoorganger van het Polderdistrict Bommelerwaard). Veel van de stukken in het archief zullen ook berusten in de archieven van de officiële organen (zoals het archief van de Commissie Becht, de Technische Adviescommissie voor de Waterkeringen en de Coördinatiecommissie voor Dijkverzwaringsplannen). Alhoewel veel stukken dus strikt genomen wellicht vernietigbaar zijn, heeft de collectie door de persoonlijke aantekeningen en het documentatiemateriaal toch een meerwaarde die bewaring rechtvaardigt. De stukken zijn in deze inventaris slechts globaal geordend en beschreven.
De omvang van het archief bedraagt 1,48 strekkende meter. Aan de openbaarheid zijn geen beperkingen gesteld.
januari 1994, W. van As en J.J.A. Buylinckx.
Inventaris
38 Kamerstukken betreffende de dijkverbetering, 1969-1975
3051 Collectie H. van Rossum, hoofd van de Gemeenschappelijke Regeling Dijkverbetering Gelderland, 1969 - 1977
Inventaris
38
Kamerstukken betreffende de dijkverbetering, 1969-1975
Datering:
1969-1975
Omvang:
1 omslag
Kenmerken
Datering:
1969 - 1977
Gemeente:
Streek
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS