
Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.
Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:
• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen
De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.
De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.
De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.
Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

- Kenmerken
- Inleiding
- Noten
- Literatuur
- Inventaris
De precieze stichtingsdata van beide instellingen zijn onbekend, maar volgens een schepenakte van 1327 moeten beide instellingen toen al in volle gang zijn geweest. 1)
Wanneer Zaltbommel in 1524 wordt geteisterd door een enorme brand, die grote gedeelten van de stad, waaronder het Heilig Geesthuis, verwoest, worden de stadsarmen overgebracht naar het Gashuis. Voor deze overbrening geeft hertog Karel van Gelre in 1525 zelfs officieel toestemming. 2) Dit blijkt geen tijdelijke maatregel, de instellingen zijn blijvend samengevoegd en in het register van thijnsen en renten zien we dan ook staan: ‘...des Gasthuys en (de) heylichgeesthuys competerende... 3). Door deze samenvoeging van de twee instellingen veranderde ook de taakopvatting van het Gasthuis; naast de opvang van passanten nu ook de bedeling van huiszittende armen van Zaltbommel. Een taak die tot in de 19e eeuw is vervuld.
- Groot, J.H. de: Zaltbommel; stad en waard door de eeuwen heen, Zaltbommel, 1979.
meer informatie over MAIS-(M)DWS