Archieven

 

3018 Archief van het gemeentebestuur van Zaltbommel, 1929 - 1960
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Identificatie
Context
Naam van de archiefvormer
Institutionele geschiedenis
Stadsbestuur 1929 - 1960
De gemeentelijke bestuursinrichting in de jaren waarover deze inventaris loopt (1929-1960) verschilde niet wezenlijk van de huidige wijze van besturen, nog is er sprake van bijzondere, afwijkende, Zaltbommelse omstandigheden. Daarom wordt voor een goed begrip van het gemeentebestuur in Nederland - en Zaltbommel in het bijzonder - hier volstaan met een verwijzing naar enige literatuur betreffende dit onderwerp.1) Gedurende enkele jaren veranderde het gemeentelijke bestuur echter aanzienlijk, namelijk in de periode 1939-1946. In het volgende zullen de bestuurlijke ontwikkelingen gedurende deze roerige jaren in Zaltbommel worden geschetst. Hierin zal bijzondere aandacht geschonken worden aan één der hoofdrolspelers tijdens de oorlogsjaren, de Bommelse NSB-burgemeester J. Boll.
Augustus 1939 - augustus 1941
Augustus 1941 - mei 1942
3018 Archief van het gemeentebestuur van Zaltbommel, 1929 - 1960
Inleiding
Context
Institutionele geschiedenis
Stadsbestuur 1929 - 1960
Augustus 1941 - mei 1942
Het voorspoedige verloop van de oorlog voor Duitsland en de toenemende weerstand van de Nederlanders tegen de bezetters bracht de Duitsers steeds meer tot dwang, hardere maatregelen en toenemende invloed op het (lokaal) bestuur. In augustus 1941 meenden de Duitsers dat de tijd gekomen was om het bestuur, landelijk, provinciaal en lokaal, gelijk te schakelen; dat wil zeggen het leidersbeginsel in te voeren. Op 11 augustus vaardigde Reichskommissar Seyss-Inquart een verordening uit waarin op eufemistische wijze 'bijzondere maatregelen op administratief rechterlijk gebied' werden aangekondigd.11)
Voor het gemeentelijk bestuur betekende de verordening, dat het college van burgemeester en wethouders, de gemeenteraad en de gemeentelijke commissies werden uitgeschakeld. Artikel 3 bepaalde dat de taken van de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders werden waargenomen door de burgemeester. De wethouders bleven op hun post maar hun functie werd nu omschreven als het 'vertegenwoordigen van de burgemeester bij het besturen'. In theorie verloren zij alle zeggenschap. Daarnaast kreeg de burgemeester het recht om raadslieden te benoemen. Deze mochten raad geven en voorstellen doen. Op de vergaderingen met de raadslieden kon echter niet worden gestemd noch konden er besluiten worden genomen. Bovendien was de burgemeester niet verplicht om raadslieden te benoemen of een vergadering bijeen te roepen voor overleg. In Zaltbommel zijn voor zover bekend geen raadslieden benoemd.12) Alle besluitvorming kwam aldus in handen van de burgemeester, liefst een duitsgezinde. De controle op de besluitvorming door de burgemeester werd opgedragen aan een 'toezicht houdend orgaan', de commissaris der provincie. De verordening trad in werking op 1 september 1941.13) De laatste raadsvergadering in Bommel had plaats op 30 augustus.14) Helaas zijn van deze vergadering geen notulen gemaakt.
In Zaltbommel bleven burgemeester H.B. Tutein-Nolthenius en de wethouders G. van der Leeden en J. Mooring in functie. Een enkele maal overlegde de burgemeester toch met zijn wethouders zodat er eigenlijk sprake was van een - verboden - vergadering van het oude college.15) Enkele maanden na het inwerking treden van de verordening toonden de Duitse autoriteiten zich niet tevreden over het optreden van de Bommelse burgemeester. Misschien verleende Tutein-Nolthenius niet genoeg medewerking. Daarnaast wilde zij ook de collaborerende Nationaal Socialistische Beweging (NSB), inmiddels de enig toegestane 'partij', meer vaste voet in de Bommelerwaard laten krijgen. Als enige stad en centrumgemeente in de Bommelerwaard leek Zaltbommel hiervoor uitstekend geschikt. Bij besluit van 19 januari 1942 werd de burgemeester ontslagen met ingang van 30 januari.16) Kort daarop werd hij geïnterneerd in het gijzelaarskamp St. Michielsgestel. Tot aan de benoeming (april 1942) van de nieuwe burgemeester, de NSB'er J. Boll, trad oud raadslid R. Rutgers op als loco-burgemeester.
Mei 1942 - juni 1944: burgemeester J. Boll
September 1944 - mei 1945: bestuursvacuum
Mei 1945 - oktober 1946: Noodraad
Winterhulp Nederland
Herstelraad
Demobilisatiecomite
Geschiedenis van het archief
Verwerving
Inhoud en structuur
Voorwaarde voor raadpleging en gebruik
Verwant materiaal
Aantekeningen
Beschrijvingsbeheer
Bijlagen bij de inleiding

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Aan de openbaarheid zijn geen beperkingen gesteld. Inzage kan echter beperkt zijn als stukken gevoelige of bijzondere persoonsgegevens bevatten van - mogelijk - nog levende personen.
Omvang in meters:
30,12