Archieven

 

3018 Archief van het gemeentebestuur van Zaltbommel, 1929 - 1960
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Identificatie
Context
Naam van de archiefvormer
Institutionele geschiedenis
Stadsbestuur 1929 - 1960
De gemeentelijke bestuursinrichting in de jaren waarover deze inventaris loopt (1929-1960) verschilde niet wezenlijk van de huidige wijze van besturen, nog is er sprake van bijzondere, afwijkende, Zaltbommelse omstandigheden. Daarom wordt voor een goed begrip van het gemeentebestuur in Nederland - en Zaltbommel in het bijzonder - hier volstaan met een verwijzing naar enige literatuur betreffende dit onderwerp.1) Gedurende enkele jaren veranderde het gemeentelijke bestuur echter aanzienlijk, namelijk in de periode 1939-1946. In het volgende zullen de bestuurlijke ontwikkelingen gedurende deze roerige jaren in Zaltbommel worden geschetst. Hierin zal bijzondere aandacht geschonken worden aan één der hoofdrolspelers tijdens de oorlogsjaren, de Bommelse NSB-burgemeester J. Boll.
Augustus 1939 - augustus 1941
3018 Archief van het gemeentebestuur van Zaltbommel, 1929 - 1960
Inleiding
Context
Institutionele geschiedenis
Stadsbestuur 1929 - 1960
Augustus 1939 - augustus 1941
Door de toenemende oorlogsdreiging vanuit het naburige Duitsland besloot de Nederlandse regering op 24 augustus 1939 tot de afkondiging van een voormobilisatie, vier dagen later gevolgd door een algemene mobilisatie. In Zaltbommel werden de bekendmakingen aan het bordes van het gemeentehuis opgehangen; de eerste directe confrontatie voor de Bommelaren met een mogelijke oorlog. Een week later, op 1 september, vielen de Duitse legers Polen binnen. Dezelfde dag werd Nederland met onmiddellijke ingang in 'staat van oorlog' verklaard. Op 6 september werd deze bijzondere rechtstoestand voor onbepaalde tijd verlengd. Met de afkondiging van de staat van oorlog kreeg het militaire gezag speciale bevoegdheden. Volgens de oorlogswet van 1899 kon het maatregelen nemen buiten het civiel bestuur om, onder andere voor de inrichting van militaire stellingen. Bij Zaltbommel werden soldaten, voornamelijk spoorwegtroepen, met luchtafweer gelegerd ter bescherming van de spoor- en verkeersbrug.2) De toenemende spanningen in april 1940 deden de regering besluiten tot de afkondiging van 'de staat van beleg', waardoor het militair gezag nog meer bevoegdheden kreeg.3)
In de vroege ochtend van de 10de mei 1940 trokken Duitse Wehrmacht- en SS-soldaten de Nederlandse grens over. Binnen enkele dagen was het verzet van het zwak getrainde en bewapende Nederlandse leger gebroken. Na het opblazen van de bruggen bij Hedel, Heusden en Zaltbommel, tijdens de tweede oorlogsdag, ging het oorlogsgeweld aan de Bommelerwaard voorbij en bleven de gemeenten in de waard verstoken van vrijwel alle informatie. Dinsdag 14 mei, de vijfde oorlogsdag, kwam de gemeenteraad van Zaltbommel in spoedzitting bijeen. In de vergadering werd voorgesteld, er vanuit gaande dat de oorlog nog enige tijd zou duren, een 'commissie van bijstand in oorlogstijd' te vormen. Die kreeg de bevoegdheid om zelf subcommissies te benoemen voor specifieke doeleinden. De benoeming bleek overbodig. Nog tijdens de vergadering kwam de 'jobstijding' dat de Nederlandse legerleiding had gecapituleerd.4)
De komst van de Duitse legers in mei 1940 en de daarop volgende bezetting bracht in eerste instantie geen veranderingen met zich mee voor het plaatselijke bestuur.5) Het Nederlandse bestuursapparaat bleef geheel intact, met uitzondering van de regering. Na de vlucht van de koninklijke familie en het kabinet op 13 mei naar Engeland werd het regeringsgezag 'tijdelijk' overgedragen aan de opperbevelhebber van het Nederlandse leger, generaal Winkelman. De achtergebleven secretarissen-generaal van de diverse ministeries waren nu de hoogste ambtenaren. Zij werden na de capitulatie van Nederland uiteindelijk ondergeschikt gemaakt aan een nieuw burgerlijk bestuur onder leiding van een Reichskommissar (Arthur Seyss-Inquart) die direct verantwoording verschuldigd was aan Hitler. Seyss-Inquart had een aantal medewerkers naast zich, de Generalkommissäre, voor diverse bestuurlijke taken.6)
Met een voorzichtige politiek trachtte de bezetter de Nederlanders te winnen voor het Nationaal-Socialistische ideeëngoed en hen in te schakelen ten behoeve van de Duitse oorlogseconomie. In de eerste maanden gaven de nog gematigde maatregelen geen aanleiding vanuit bestuurlijk Nederland tot protest of verzet tegen de nieuwe heren. De meeste bestuurders en ambtenaren bleven op hun plaats. Rust, orde en herstel van het maatschappelijk leven van vóór de oorlogsdagen was het motto.7) Illustratief is de bekendmaking van de burgemeester van Zaltbommel op 15 mei waarin hij de bevolking verzocht niet te roddelen maar door snel aan het werk te gaan 'het normale leven weer zo vlug mogelijk te herstellen'.8) Blijkbaar dachten sommige (jonge) Bommelaren daar anders over. Op 6 juli liet de burgemeester van Waardenburg aan zijn Bommelse collega berichten dat er op de H.B.S. in Zaltbommel een 'Antimoffenclub' werd opgericht. Er circuleerden lijsten op de school met het verzoek deze te tekenen.9) Het ambtenarenkorps gedroeg zich wel naar de nieuwe regels. In oktober 1940 ondertekenden zij allemaal de zogenaamde 'niet-jood verklaring'.10)
Augustus 1941 - mei 1942
Mei 1942 - juni 1944: burgemeester J. Boll
September 1944 - mei 1945: bestuursvacuum
Mei 1945 - oktober 1946: Noodraad
Winterhulp Nederland
Herstelraad
Demobilisatiecomite
Geschiedenis van het archief
Verwerving
Inhoud en structuur
Voorwaarde voor raadpleging en gebruik
Verwant materiaal
Aantekeningen
Beschrijvingsbeheer
Bijlagen bij de inleiding

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Aan de openbaarheid zijn geen beperkingen gesteld. Inzage kan echter beperkt zijn als stukken gevoelige of bijzondere persoonsgegevens bevatten van - mogelijk - nog levende personen.
Omvang in meters:
30,12