Archieven

 

2571 Archief van de Badmintonvereniging Wammes te Heukelum, 1979 - 2002 ( 2005)
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Context
Institutionele geschiedenis / Biografie
2571 Archief van de Badmintonvereniging Wammes te Heukelum, 1979 - 2002 ( 2005)
Inleiding
Context
Institutionele geschiedenis / Biografie
In de verenigingsstatuten wordt heel duidelijk de doelstelling weergegeven namelijk '...de bevordering van de lichamelijke ontwikkeling in het algemeen en van de beoefening van de badmintonsport in het bijzonder...'. Deze doelstelling wilde men realiseren door te zorgen voor oefengelegenheid en organiseren van en deelnemen aan wedstrijden en verder alle andere wettige middelen.
()p 26 april 1979 vond de oprichtingsvergadering in het dorpshuis plaats. Door de 14 aanwezigen werden uit hun midden een driekoppig bestuur gekozen bestaande uit de voorzitter R. den Adel, secretaris A. van Soelen en penningmeester J. Maas-lnnd. Op 7 mei zou gestart worden met de eerste oefenavond waarna tot eind juni elke week op maandag- en dinsdagavond gespeeld zou worden. Men maakte gebruik van het gymnastieklokaal aan het Leijenburgplein, dat direct in mei al gereserveerd moest worden voor de maandag-, dinsdag- en woensdagavonden. In het daaropvolgende seizoen was aanvankelijk sprake van wekelijks drie avonden maar was men vanwege de belangstelling opnieuw genoodzaakt het aantal speelavonden uit te breiden tot vijf; men telde toen circa 50 leden. Naast oefenavonden werden ook onderlinge wedstrijden georganiseerd. Men werd dat jaar lid van de Nederlandse Badminton Bond om in 1981 hier weer uit te stappen. In 1985-6 meldde men zich weer aan om opnieuw, om ingaande 1 januari 1988 weer op te zeggen, dit vanwege het creatieve karakter van de vereniging.
September 1980 werd door de Algemene Ledenvergadering besloten het bestuur uit te breiden met twee leden. Datzelfde jaar werd een trainer aangetrokken.
In 1982 besloot men een clubtenue te gaan invoeren bestaande uit gele kousen en shirt en een blauwe broek. Het jaar daarop werd bij de vereniging nagegaan of er belangstelling bestond om in de nog te bouwen sporthal te Asperen (De Schildkamp) te gaan spelen. Dit stuitte aanvankelijk op problemen gelet op de afstand en de reiskosten; de gemeente Heukelum zou hiervoor later een subsidie verlenen. Hetzelfde seizoen werd gestart met jeugdleden vanaf 10 jaar. Als eind oktober 1984 een aantal leden de mogelijkheid geboden wordt gratis een avond te spelen in de Asperense sporthal en de reacties zeer positief uitvallen, wordt het besluit genomen gedurende twee proefmaanden in De Schildkamp te gaan spelen. Deze proef viel gunstig uit en men ging gedurende de dinsdag- en de woensdagavond in de sporthal spelen.
In 1987 als men weer lid is van de Nederlandse Badminton Bond heeft het ledental met 168 leden een hoogtepunt bereikt. Datzelfde jaar werden de in september 1985 opgerichte technische commissie en de jeugdcommissie bij gebrek aan menskracht weer opgeheven. De jeugdcommissie had als taak het begeleiden van jeugdleden, eventuele competitie, het regelen van vervoer etc. De technische commissie was ondermeer belast met het indelen van teams voor de competitie en andere wedstrijden.
Door de vereniging werd ook deelgenomen aan toernooien/wedstrijden bijvoorbeeld tegen B.C. Kedichem en B.C. Herwijnen. Daarnaast organiseerde men zelf ook toernooien. Het eigen recreantentoernooi in De Schildkamp werd bijvoorbeeld in 1992 door 'Wammes' zelf gewonnen.
Na het verschijnen van het jubileumnummer over de jaren 1979-1994 werd in 1996 gestart met de uitgave van een eigen clubblad.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Beperkt, alleen met toestemming eigenaar
Omvang in meters:
0,125
Opmerkingen:
Deze toegang is nog niet ontsloten in MAIS-Flexis. U kunt bijgaand pdf-bestand raadplegen. In het dienstarchief Streekarchief West-Betuwe toegang 2179, dossiernummer 11 zit een overeenkomst van opneming van 07-02-1997
Toegangstitel:
map Heukelum.
Categorie:
  • Zonder categorie