Alle bestanden

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Beesd, 1811 - 1977
x2144 Archief van het gemeentebestuur van Beesd, 1811 - 1977
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

2144 Archief van het gemeentebestuur van Beesd, 1811 - 1977
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
1.1 Geschiedenis van het orgaan
1.2 Geschiedenis van het archief
2144 Archief van het gemeentebestuur van Beesd, 1811 - 1977
1. Inleiding
1.2
Geschiedenis van het archief
Inventarisnummer 1498 bevat een inventaris van het archief zoals dat in 1868 door de erven van (dan voormalig) burgemeester Snethlage is overgegeven aan de heer Swemer, de nieuwe burgemeester. Kennelijk had de burgemeester het archief onder zich in die tijd. Het ging volgens de lijst niet alleen om archiefstukken maar ook om bijvoorbeeld stembussen, kisten en een jenevervat.

Inventarisnummer 1509 bevat ook een klapper op de archiefstukken van de archiefdoos met nummer 2, hierin ook oudere stukken en DTB registers vanaf circa 1712. Deze stukken maken gezien hun datering geen onderdeel uit van deze inventaris.

In de verzameling losse spullen werd nog een inventaris aangetroffen van hetgeen aanwezig was ten secretarie. Het stuk dateert van 1872 en is geïnventariseerd onder inventarisnummer 1605. Het geeft aan dat het archief al een indeling had in een aantal rubrieken. Binnen die rubrieken hadden de stukken een volgnummer. Die oude nummering is nog wel eens terug te vinden op de oudere stukken. Bij de inventarisatie heb ik de nummering niet overgenomen.

In 1929 (inventarisnummer 931) sluit men zich aan bij het registratuurbureau van de VNG. Het archief wordt ingericht conform de basisarchiefcode en dus zaaksgewijs.
In 1955 wordt er gemeld (inventarisnummer 728) dat er ten gevolge van verhuizingen wanorde is ontstaan in het oud archief door het gebrek aan bergruimte. In 1957 wordt na de verbouwing van het gemeentehuis de archieven verhuisd van de zolder van het gemeentehuis (waar ze niet brandvrij waren opgeslagen) naar een nieuw gebouwde kluis, gelijkvloers gelegen. In 1972 (inventarisnummer 575) vervangt men de kluisdeur van het archief in een brandwerende deur.
De verslagen van de Provinciale Archiefinspectie geven ook een goed beeld van wat er ten aanzien van het archief speelde binnen de gemeente Beesd:

1951: Van het voornemen een kleine brandvrije archiefbewaarplaats te bouwen wordt voorlopig afgezien, voor de registers van de BS is een ruime brandkast aangeschaft.
1953: Archief keurig verzorgd. Opstelling op de zolderkamer is niet ideaal. Aandringen op bouw van een brandvrije archiefbewaarplaats.
1955: Brandvrije archiefbewaarplaats ingericht. Het archief was tijdens de verhuizing in wanorde geraakt, is weer gesorteerd en staat weer keurig verzorgd opgesteld.
1956: De zorg die aan het archief wordt besteed verdient alle lof. Hij vond een collectie archivalia op de 18e eeuw, die stukken zal hij tzt inventariseren.
1957, 1958 en 1959: Het vochtgehalte van de atmosfeer in de kluis bleek te hoog, gezien de schimmelvorming op enige banden. Aangeraden wordt een droopapparaat en ventilatierooster te plaatsen.
1960: De kluis is goed droog. Inventarisatie van het oud-archief wordt voortgezet. Er kwamen belangrijke stukken uit de 16e eeuw voor de dag, waaronder een afschrift van een tot dusver onbekende oorkonde uit 1349, waarbij Hertog Reinald III van Gelre aan de kerspellieden van Beesd vergunning verleende een steenstraat door hun dorp te leggen.
1961: Er werd inventarisatiewerk verricht aan het oud-archief, dat bleek tal van interessante stukken te bevatten.
Het archief van de gemeente Beesd in als 1 blok geïnventariseerd voor 1990 en tijdens deze inventarisatie door de gemeentelijke administratie van een dossierinventaris voorzien. Veel oude stukken zijn later door streekarchivaris West-Betuwe, de heer R.H.C. van Maanen aan deze inventaris toegevoegd. Omdat er ondertussen een tweetal blokken was ontstaan zijn deze blokken in de periode 2013-2014 door archivaris F.C. Mink-Gijzen opnieuw geïnventariseerd. De 2 blokken zijn 1 geworden en er is een beschrijvende inventaris gemaakt. Ook is ruim 1.5 meter los materiaal beschreven. Hieruit kwam nog veel ouder archiefmateriaal te voorschijn. Het is op onderwerp toegevoegd in deze inventaris.

De oude orde en vooral ook de nummering van de dossiers heeft geen wijziging ondergaan. U zult hiaten aantreffen in de gebruikte nummering. Dat betreffen geen nummers die wij missen, hier is tijdens de bewerking voor gekozen. Omnummeren is te omslachtig en dient geen hoger doel.

Ria Mink-Gijzen
Archivaris.
Tiel, 2014.
1.3 Aanwijzingen voor de gebruiker
1.4 Lijst van burgemeesters
Kenmerken
Datering:
1811 - 1977
Plaats:
Beesd, Rhenoy, Acquoy
Taal:
Nederlands
Dekking in tijd:
1811 - 1977
Verversingsgraad:
onregelmatig
Omvang in meters:
54
Openbaarheid:
Onbeperkt
Gemeente:
Geldermalsen
Locatie:
Beesd, Rhenoy, Acquoy
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS