Alle bestanden

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Waardenburg, 1921 - 1933
x2126 Archief van het gemeentebestuur van Waardenburg, 1921 - 1933
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

2126 Archief van het gemeentebestuur van Waardenburg, 1921 - 1933
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
1.1. Verantwoording inventarisatie
1.2. Aanwijzingen voor de archiefonderzoeker
2126 Archief van het gemeentebestuur van Waardenburg, 1921 - 1933
1. Inleiding
1.2. Aanwijzingen voor de archiefonderzoeker
Bij het verrichten van archiefonderzoek moet het onderwerp worden 'vertaald' naar een rubriek. Om het zoeken te vergemakkelijken is per rubriek het nummer evenals de periode waarin dat toegepast werd vermeldt.
voorbeeld
De eerste stap is raadpleging van de rubriekenlijst. Wanneer er gezocht wordt naar het on-derwerp 'Volksgezondheid' in de jaren twintig komen diverse rubrieken in aanmerking, bij-voorbeeld de rubrieken besmettelijke ziekten/vaccinaties en gezondheidswet. Als we uitgaan van de rubriek 'Gezondheidswet', dan blijkt deze in de periode 1922-1933 rubrieksnummer 29, in 1924 rubrieksnummer 30 en in 1925-1933 rubrieksnummer 32 te hebben. De volgende stap is de archiefinventaris de serie ingekomen stukken en minuten van uitgaande stukken raadplegen. Deze serie is chronologisch geordend. Hierbij gaan we uit van een willekeurig jaar te weten 1925. De toenmalige administratie heeft ervoor gekozen de brieven behorende bij meerdere rubrieken gezamenlijk in te inbinden. Dat jaar heeft de rubriek 'Gezondheidswet' rubrieksnummer 32, dan betekent in de praktijk dat de stukken terug te vinden zijn in inventarisnummer 23, samen met de rubrieken 21 tot en met 77. Deze werkwijze moet voor elk jaar worden herhaald.
Er moet rekening mee worden gehouden dat een bepaald gezocht onderwerp ook in rubrieken voorkomt waar niet in eerste instantie aan gedacht wordt. Het onderwerp volksgezond-heid komt ook voor in de gemeenteverslagen!
Uitzonderingen zijn de onderwerpen arbeidsbemiddeling/werkloosheidsverzekering (inv.nrs. 234-239) en onderwijs (inv.nrs. 247-259) waarbij ook aparte series van ingekomen en minuten van uitgaande stukken zijn gevormd. Voor deze onderwerpen moet dus niet alleen de algemene serie van ingekomen en minuten van uitgaande stukken (rubrieken 2, 4, 50, 52, 55-56 en 73a) worden geraadpleegd.
1.3. Rubriekenlijst
Kenmerken
Datering:
1921 - 1933
Plaats:
Waardenburg
Taal:
Nederlands
Dekking in tijd:
1921 - 1933
Verversingsgraad:
onregelmatig
Omvang in meters:
8,75
Openbaarheid:
onbeperkt
Gemeente:
Neerijnen
Locatie:
Waardenburg
Licentie:
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS