
Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.
Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:
• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen
De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.
De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.
De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.
Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

- Kenmerken
- Inleiding
- Inventaris van het Waterschap van de Linge
Voor deze inventarisatie is aanvankelijk gekozen voor het volledige archief van de rechtspersoon Waterschap van de Linge van 1953 tot en met 2001. Archiefbestanddelen die volledig toegeschreven konden worden aan één van de rechtsvoorgangers, zijn van het archief afgesplitst. Deze zullen op een later moment worden bewerkt, en toegevoegd aan de betreffende inventarissen.
Dossiers waarvan de looptijd de begin- of einddatum van het waterschap overschreden is, zijn voor zover dat mogelijk was, toegeschreven aan één van de archieven. Leidend hierbij was het moment waarop , en dus door welk waterschap, het bestuursbesluit is genomen. De oudste stukken die in deze inventaris zijn opgenomen dateren van 1933, de meest recente van 2008.
Aanvankelijk was het de bedoeling om het aldus afgebakende archief in dit kader in zijn geheel te bewerken. Gaandeweg is dit plan onhaalbaar gebleken en is alsnog gekozen voor een inhoudelijke dwarsdoorsnede van het archief, toegespitst op de eisen van de VVA-opleiding. Deze dwarsdoorsnede zal in een later stadium uitgebouwd worden tot een volledige inventaris
Het rubriekenschema is om praktische redenen beperkt gehouden tot 5 niveau's. Dit heeft te maken met de (on)mogelijkheden van de gebruikte webapplicatie. Deze kan meer niveau's niet goed weergeven, wat de overzichtelijkheid niet ten goede zou komen.
Bij de beoordeling van de bewaarreeks is ook selectie en vernietiging toegepast. Als leidraad hierbij is de Lijst van voor vernietiging in aanmerking komende archiefbescheiden van waterschappen van na 1935 gebruikt. De selectie vond in beginsel plaats op dossierniveau. In een enkel geval, waarbij een dossier voornamelijk bestond uit vernietigbare stukken, maar waar tussen zich toch belangrijke bewaarstukken bevonden, is op stuksniveau geselecteerd.
meer informatie over MAIS-(M)DWS