Alle bestanden

Uw zoekacties: Archief van de Commissie tot beheer van de Gemeenschappelijk...
x1284 Archief van de Commissie tot beheer van de Gemeenschappelijke bemaling Rumpt en Gellicum, 1838 - 1954
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

1284 Archief van de Commissie tot beheer van de Gemeenschappelijke bemaling Rumpt en Gellicum, 1838 - 1954
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Identificatie
Context
1284 Archief van de Commissie tot beheer van de Gemeenschappelijke bemaling Rumpt en Gellicum, 1838 - 1954
1. Inleiding
Context
Naam van de archiefvormer(s): Commissie tot beheer van de gemeenschap van Rumpt en Gellicum. De samenwerkende commissie wordt ook genoemd: Gemeenschap der dorpspolders Rumpt en Gellicum (benaming op het briefpapier) en 'dorpspolders Rumpt en Gellicum' (benaming in financiële stukken).
Institutionele geschiedenis: Op 1 januari 1838 werd het Reglement op het beheer der rivierpolders in de provincie Gelderland (RPG) van kracht, meestal het Rivierpolderreglement (RPR) genaamd. Dit reglement regelde de waterstaatszorg in het hele Rivierengebied. De waterschappen werden ingedeeld in klassen. De grote polderdistricten vormden de waterschappen van de eerste klasse; de kleinere polderdistricten de tweede klasse. Tot de derde klasse behoorden de uiterwaardenpolders en de dorpspolders. De invoering van het Het Rivierpolderreglement vormt een belangrijke wijziging in de waterstaatsorganisatie. Tot 1825 bestonden in het gebied van een polderdistrict de besturen van ambt en dijkstoel naast elkaar.
Door het polderdistrict Tielerwaard werd in 1925 voor de gemeenschappelijke bemaling Rumpt en Gellicum een apart reglement vastgesteld. In 1811 waren al taken van het ambtsbestuur naar de gemeenten en rechtbanken overgegaan. De ambten werden opgeheven in 1825. De dorpspolders vanaf 1838 kunnen gezien worden als een voortzetting van de polders van voor 1838. Vanouds was de ontwateringszorg een lokale aangelegenheid, die berustte bij de dorpen of buurtschappen. Vanaf 1811 hadden de dorpspolders geen taken meer op het gebied van het ‘algemene bestuur’, deze waren overgegaan naar de nieuw gevormde gemeenten. Restanten van deze taken zien we nog wel in het archief van de dorpspolders. De heer van Est bleef lang in het bezit van heerlijke rechten, ook na de Franse tijd. In 1836 werd de heer van Est, mr. C.D. Heldevier, bij Koninklijk Besluit bevestigd in zijn oude rechten die aan de heerlijkheid waren verbonden. Hierop herstelde de heer van Est onmiddelijk het polderbestuur in de vroegere staat, door aan de buurmeesters een schout toe te voegen. (inv.nr. 1, bekendmaking 26 juni 1836). Dit zou niet lang duren: bij de invoering van het polderreglement van 1838 werd de samenstelling van het polderbestuur gewijzigd naar twee poldermeesters, een secretaris en een ontvanger. In archieven is de invoering van het Rivierpolderreglement veelal gezien als een datum voor de scheiding van de polderarchieven. Men treft vaak een scheiding aan in het archief van vóór en na 1838. De dorpspolders in de Tielerwaard werden opgeheven per 1 september 1954.
Geschiedenis van het archief: Over de bewaring van het archief is niets bekend. Het zal onder beheer van een secretaris van de dorpspolder Rumpt of Gellicum zijn geweest.
Verwerving: Het archief van de dorpspolder is bij de opheffing van de dorpspolders in 1955 onder beheer gekomen van het polderdistrict Tielerwaard. De waterschapsarchieven uit het gebied van de Tielerwaard zijn in 1993 onder beheer gekomen van het Streekarchivariaat West-Betuwe, dat in 2009 opging in het Regionaal Archief Rivierenland.
Inhoud en structuur
Voorwaarde voor raadpleging en gebruik
Verwant materiaal
Beschrijvingsbeheer
Kenmerken
Datering:
1838 - 1954
Verversingsgraad:
onregelmatig
Datering:
1838 - 1954
Plaats:
Rumpt, Gellicum
Opmerkingen:
Verklaring van overbrenging in toegang 0040, dossiernummer 424 'stukken betreffende dienstverlening aan het Waterschap 2003-2007'
Taal:
Nederlands
Dekking in tijd:
1838 - 1954
Omvang in meters:
3,625
Openbaarheid:
Onbeperkt
Toegangstitel:
Inventaris van de Commissie tot beheer van de gemeenschappelijke watergangen en kunstwerken voor de bemaling van de polders Rumpt en Gellicum 1838-1954 (1966) door B.M. van Dijk
Gemeente:
Waterschap
Locatie:
Rumpt, Gellicum
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS