Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het polderdistrict Overbetuwe, 1838 - 1981

1089 Archief van het polderdistrict Overbetuwe, 1838 - 1981

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Geschiedenis van de organisatie
1.2. Geschiedenis van de archieven
1.3. Verantwoording van de inventarisatie
1.4. Aanwijzingen voor de gebruiker
1089 Archief van het polderdistrict Overbetuwe, 1838 - 1981
1. Inleiding
1.4.
Aanwijzingen voor de gebruiker
De taak van het polderdistrict Overbetuwe en haar voorgangers heeft in de loop der eeuwen nogal wat veranderingen ondergaan. Zo voerde het ambt van Overbetuwe ook het algemeen bestuur (vergelijkbaar met de taak van de huidige gemeenten) en de rechtspraak. De oud-rechteriijke archieven bevinden zich in het Rijksarchief te Arnhem.
Het archief uit de periode 1938-1981 is op het moment van de inventarisatie nog gedeeltelijk jonger dan 20 jaar. De nieuwe Archiefwet stelt een termijn van 20 jaar aan de overbrenging van archieven en de openbaarheid van deze archieven voor het publiek. De gegevens uit de nog niet overgebrachte archiefstukken vallen onder de meer beperkte openbaarheid van de Wet Openbaarheid van Bestuur. Dit kan betekenen dat de aangevraagde informatie wel verstrekt wordt door de medewerkers van de secretarie, maar dat men niet de stukken zelf mag inzien.
De stukken die in verband met hun formaat niet in de standaard archiefdozen passen, zijn voor zover mogelijk in een groter formaat doos geplaatst in een afzonderlijke reeks. Enkele stukken zijn zonder doos in de stellingen geplaatst. Alle afwijkende formaten, met uitzondering van de reeks leggers van hectarentalen, hebben in de inventaris onder de omschrijving de opmerking
Plaatsingsnummer met het volgnummer van de afzonderlijke reeks.
Bij de indexering zijn doorgaans stukken, die op grond van de inhoudsopgave reeds op een bepaalde plaats worden gevonden niet opgenomen.
1.5. Literatuur
1.6. Ambtsmannen
1.7. Ambtmannen, richters en dijkgraven
1.8. Dijkgraven
1.9. Secretarissen
1.10. Heemraden

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
92