Alle bestanden

Uw zoekacties: Archief van het Herdenkingscomité Jan van Riebeeck te Culemb...
x0870 Archief van het Herdenkingscomité Jan van Riebeeck te Culemborg, 1950 - 1955
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

0870 Archief van het Herdenkingscomité Jan van Riebeeck te Culemborg, 1950 - 1955
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inventaris
3. Inleiding
4. Archief
Het archiefje werd in 1979 bij de gemeentesecretarie in enkele dozen aangetroffen bij de daar tijdelijk, in verband met ruimtegebrek bij het Stadsarchief, berustende fotocollectie van de gemeente. In een later stadium werd door de toenmalige afdeling Interne Zaken een viertal dossiers overgedragen met stukken betreffende dit comité. Daaruit bleek, dat gemeentelijke- en comitéstukken dooreen gemengd waren. Waarschijnlijk waren ze t.b.v. de burgemeester en de gemeentesecretaris, die lid waren van beide comité's, als werkdossiers aangelegd. Een verzameldossier van financiële gemeentelijke- èn comitéstukken, werd na afloop der festiviteiten door de afdeling financiën bij het opstellen van de eind afrekening aangelegd. Een aantal zaken, die blijkens de correspondentie aanwezig zouden moeten zijn, werden niet (meer) aangetroffen. Zo ontbreken de toegezonden ontwerpen voor het affiche en een sluitzegel en materiaal over het openluchtspel , de herdenkingspenningen etc.
4.2. Aanwijzingen voor de gebruiker
0870 Archief van het Herdenkingscomité Jan van Riebeeck te Culemborg, 1950 - 1955
4. Archief
4.2. Aanwijzingen voor de gebruiker
Zoals aangegeven, is het archiefje niet compleet. Er zal zeker in de archieven van de indertijd aan de activiteiten deelgenomen hebbende verenigingen en instellingen nog meer gedetailleerd materiaal aanwezig zijn, die wellicht een extra licht kunnen werpen op de activiteiten, voor zover het comité-archiefje daarin een hiaat vertoond. Ook zal materiaal in het archief van de Nederland-Zuid-Afrikaanse Vereniging te Amsterdam te vinden zijn. En natuurlijk zal in de archieven van de overheidsinstellingen als de Zuid-Afrikaanse ambassade en diverse Nederlandse ministeries een en ander vastgelegd zijn.
Het gehele archief is openbaar en berust in het bij het Regionaal Archief Rivierenland ondergebrachte Stadsarchief van Culemborg.
Tiel/Culemborg. 1993-1997.
W.Veerman.
directeur/streekarchivaris
Kenmerken
Datering:
1950 - 1955
Plaats:
Culemborg
Taal:
Nederlands
Verversingsgraad:
onregelmatig
Dekking in tijd:
1950 - 1955
Omvang in meters:
0,60
Openbaarheid:
Onbeperkt
Toegangstitel:
W. Veerman, Inventaris van het archief van het nationale en plaatselijke comite Van Riebeeck-herdenking, waarin opgenomen de Culemborgse gemeentelijke stukken, 1950 (1948) - 1955 (1956)
Gemeente:
Culemborg
Locatie:
Culemborg
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS