Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het Herdenkingscomité Jan van Riebeeck te Culemb...
0870 Archief van het Herdenkingscomité Jan van Riebeeck te Culemborg, 1950 - 1955
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inventaris
2. Voorwoord
0870 Archief van het Herdenkingscomité Jan van Riebeeck te Culemborg, 1950 - 1955
2.
Voorwoord
Het gegeven, dat dit jaar herdacht wordt dat de VOC 400 jaar geleden werd ingesteld, dat de in Culemborg geboren Jan van Riebeeck 350 jaar geleden in opdracht van diezelfde VOC de Kaapkolonie in Zuid-Afrika heeft gesticht en dat dit laatste feit 50 jaar geleden nationaal, internationaal en lokaal in Culemborg uitgebreid werd herdacht, is de directe aanleiding tot de uitgave van deze archief inventaris. En uiteraard telt het ook mee, dat in het als geboortehuis van Jan van Riebeeck bekend staande 17e eeuwse pand aan de Achterstraat te Culemborg sinds 1985 het stadsarchief huisvest.
De laatst genoemde omstandigheid maakte dat er contacten met Zuid-Afrikanen en Zuid-Afrikaanse instellingen groeide, ook toen de culturele contacten tussen Zuid-Afrika en Nederland op hoger ambtelijk niveau formeel verbroken werden. De medewerkers van de archiefdienst hebben zich daarbij altijd neutraal opgesteld en dat betekende dat de voor ons gewone openbaarheid op basis van de toenmalige Archiefwet in dit geval een extra dimensie kreeg, want de streekarchiefdienst stond toen en staat nog steeds open voor iedereen, ongeacht huidskleur, geloof of politieke voorkeur. Curieus was, dat met het teruglopen en tenslotte nagenoeg wegblijven van 'blanke' bezoekers het bezoek van 'gekleurde' bezoekers toenam.
Terugkijkend in de lokale geschiedenis bleken de Culemborgers bij het uitbreken van de Boerenoorlogen van 1880/1881 en vooral die van 1899-1902, zoals iedereen in Nederland, intens meegeleefd te hebben met de gebeurtenissen in Transvaal. Opvallend is echter, dat in alle Culemborgse Courant-berichten met geen woord over Jan van Riebeeck gerept wordt. Een verklaarbaar fenomeen, als men beseft dat Kaapstad toen in Engelse handen was. * 
Deze beroemde zoon van Culemborg begon pas op het eind van de 40-er jaren van de vorige eeuw in beeld te komen, toen er vanuit Zuid-Afrika plannen groeiden voor een herdenking in 1952 van de stichting van de Kaapkolonie 300 jaar eerder. Alom werd daar enthousiast op gereageerd. Het werd in ons land vooral gezien als een positief evenement in het kader van de wederopbouw activiteiten, na de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog. Het 'herdenken' was toen ook heel concreet 'vieren'. En daarbij paste geen kritische of negatieve geluiden, die er overigens wel degelijk waren en die ook in de Nederlandse krantenberichten tot uiting kwamen. * 
Wat nog wel eens vergeten wordt, is bij herdenkingen van in het verleden al of niet belangrijke plaatsgevonden gebeurtenissen, deze duidelijk te positioneren in de tijd waarin het speelde. Dit is geen gemakkelijke opgave, want vaak spelen dan politieke en emotionele motieven bewust of onbewust een overigens ook verklaarbare en vaak begrijpelijke rol. Begrijpelijk, mits men maar niet vergeet dat het geschiedenis is en dat het daarbij altijd om mensen gaat. * 
Voor de medewerkers van de archiefdienst zijn de incidentele contacten met Zuid-Afrikanen als gevolg van de huisvesting in het geboortehuis van Jan van Riebeeck altijd positief ervaren. In het bijzonder die met de bestuursleden van de Zuid-Afrikaanse "Stigting Jan van Riebeeck". In welks bestuur alle 'kleuren' voorkwamen, met gewoon aardige 'betrokken' mensen, die geïnteresseerd waren in de historie van hun vaderland, met alle positieve en negatieve kanten die daaraan verbonden waren. Het meest is bijgebleven een bezoek van drie Zuid-Afrikaanse scholieren, blank, zwart en bruin, in het kader van een internationale jeugduitwisseling. Bij een kritisch gesprek zeiden ze, 'waar maken jullie je druk om ? Wat onze ouders en grootouders deden is misschien fout geweest, maar heeft jullie Europa geen fouten gemaakt en daaruit geleerd ?. Wij houden van ons land en natuurlijk zal het anders zijn, maar het is ons land. Zij sloten de avond af met spontaan gedrieën het Zuid-Afrikaanse volkslied te zingen....
Tiel, maart, 2002
W.Veerman
directeur/streekarchivaris
3. Inleiding
Kenmerken
Datering:
1950 - 1955
Plaats:
Culemborg
Taal:
Nederlands
Verversingsgraad:
onregelmatig
Dekking in tijd:
1950 - 1955
Omvang in meters:
0,60
Openbaarheid:
Onbeperkt
Toegangstitel:
W. Veerman, Inventaris van het archief van het nationale en plaatselijke comite Van Riebeeck-herdenking, waarin opgenomen de Culemborgse gemeentelijke stukken, 1950 (1948) - 1955 (1956)
Gemeente:
Culemborg
Locatie:
Culemborg
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS