Alle bestanden

Uw zoekacties: Archief van PvdA-raadslid en wethouder A.J. Kerkhof te Culem...
x0841 Archief van PvdA-raadslid en wethouder A.J. Kerkhof te Culemborg, 1946 - 1999
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

0841 Archief van PvdA-raadslid en wethouder A.J. Kerkhof te Culemborg, 1946 - 1999
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
De heer Adrianus Johannes Kerkhof werd geboren op 6 december 1910 in Culemborg als zoon van Johannes Kerkhof en Alida Cornelia Collé.
In 1945 maakte de heer Kerkhof deel uit van de tijdelijke gemeenteraad. Al op 14 oktober van dat jaar bedankte hij voor het lidmaatschap omdat Y. Keestra in zijn functie van burgemeester werd hersteld. Maar al snel maakte hij zijn rentree.
Op 7 augustus 1946 werd hij geïnstalleerd in de gemeenteraad en op 7 aug. 1971 vierde hij zijn 25-jarig lidmaatschap van de gemeenteraad. Tijdens die raadsvergadering werd hij door burgemeester L.J. Hermans gekenschetst als "een man met een helder verstand, een groot doorzettingsvermogen en in het bezit van een charme zich gemakkelijk onder de mensen te kunnen bewegen". Vervolgens reikte de heer Hermans hem de zilveren stadspenning aan als blijk van erkentelijkheid en waardering.
Belangrijk was o.m. zijn rol in het "binnenhalen" van het Centraal Boekhuis en op het gebied van de woningbouw.
Vervolgens sprak de nestor van de gemeenteraad, de heer C.G. de Raad en hij benadrukte de grote ervaring van de heer Kerkhof en zijn liefde voor de stad.
In 1978 nam de heer Kerkhof na een actieve periode van meer dan 30 jaar afscheid als wethouder en raadslid van de gemeente Culemborg. Een periode waarin voor hem de gewone Culemborger centraal stond en eigenlijk nog steeds staat, want wie een beroep op hem doet wordt geholpen.
Hij overleed op 14 maart 2004.
En nu, weer 22 jaar later, bezit de heer Kerkhof deze eigenschappen nog steeds. Met name zijn liefde voor de stad is voor het stadsarchief een belangrijke eigenschap omdat hij al jaren foto's opspoort bij de mensen thuis, die vervolgens als reproductie worden opgenomen in de collectie van het stadsarchief! Hierbij spreekt het voordeel dat hij enorm veel "echte Kuilenburgers" kent. Ook in het benoemen van mensen op (vaak oude) foto's is hij onmisbaar. Het overdragen van het archief van de PVDA, in feite de collectie Kerkhof mag gezien worden als een belangrijke aanwinst.
Het archief bestaat uit een viertal elementen. In de eerste plaats stukken die betrekking hebben op zijn lidmaatschap van de PVDA afdeling Culemborg. Voor zover zij geen betrekking hebben op verkiezingsactiviteiten zijn deze stukken gerangschikt onder het hoofdstuk Algemeen omdat het voornamelijk jaarverslagen, notulen van vergaderingen en correspondentie betreft.
De tweede categorie stukken heeft betrekking op de functie van de heer Kerkhof als raadslid en wethouder binnen de gemeente Culemborg.
De derde categorie stukken heeft betrekking op de verkiezingen van de gemeenteraad, maar bevat ook veel cijfers met uitslagen van de verkiezingen van Provinciale Staten en Tweede Kamer der Staten Generaal.
De laatste categorie, documentatie, bevat afleveringen van PVDA tijdschriften, zowel landelijke als plaatselijke, alsmede boeken en brochures die uitgegeven zijn door het PVDA bestuur. Onder deze categorie zijn ook krantenknipsels opgenomen. Deze zijn door de heer Kerkhof in de loop der jaren verzameld en hebben alle betrekking op de gemeentepolitiek.
Al met al geeft de "Collectie A.J. Kerkhof" een goed beeld van de gemeentepolitiek, in het bijzonder van de PVDA over de periode 1946-1975.
Inventaris
2.2. Wethouderschap
0841 Archief van PvdA-raadslid en wethouder A.J. Kerkhof te Culemborg, 1946 - 1999
2. Inventaris
2.2. Wethouderschap
Kenmerken
Datering:
1946 - 1999
Plaats:
Culemborg
Taal:
Nederlands
Verversingsgraad:
onregelmatig
Dekking in tijd:
1946 - 1999
Omvang in meters:
4
Openbaarheid:
onbeperkt
Toegangstitel:
H.P.J.E. Merkelbach, Inventaris van de Collectie A.J. Kerkhof, raadslid en wethouder voor de PvdA te Culemborg 1945-1978 (1999)
Gemeente:
Culemborg
Locatie:
Culemborg
Licentie:
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS