Alle bestanden

Uw zoekacties: Archief van de Openbare Lagere school te Erichem, 1873 - 1962
x0708 Archief van de Openbare Lagere school te Erichem, 1873 - 1962
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

0708 Archief van de Openbare Lagere school te Erichem, 1873 - 1962
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
1.1. Historisch overzicht openbare lagere school te Erichem
1.2. Verwerving en verantwoording inventarisatie
0708 Archief van de Openbare Lagere school te Erichem, 1873 - 1962
1. Inleiding
1.2. Verwerving en verantwoording inventarisatie
Voortvloeiende uit de gedelegeerde inspectietaak door de streekarchivaris werd in juni 1983 een bezoek gebracht aan de openbare lagere school te Erichem, gemeente Buren.
Bekend was toen reeds, dat zich aldaar een restant-archiefje bevond dat aanving in de 19de eeuw. Omvang en inhoud waren echter onbekend. Met het hoofd der school werd overeen gekomen het archiefje tot 1970 aan het streekarchivariaat over te dragen. Het bleek inderdaad om een restant te gaan. Een vrij onvolledig archief, zonder enige vaste orde.
Het archiefje vormde het eerste lagere school archief dat onder het beheer van het Streekarchivariaat kwam. Voor inventarisatie was nog geen archiefschema beschikbaar, dat op het archiefje van Erichem kon worden toegepast. Daarom moet het archiefschema als experimentteel beschouwd worden.
Uiteraard is aanvulling van het archief een mogelijkheid, maar toch is bij de inventarisatie van de beperkte omvang uitgegaan. Er is dan ook niet voor een uitgebreid archiefschema gekozen, waarin eventuele aanvullingen een plaats zouden krijgen, daar een dergelijke schema toch te fictief zou worden. Uiteindelijk werd voor onderstaande driedeling gekozen, daar deze de meest praktische bleek. Alle stukken konder er in worden ondergebracht.
De volgorde van de hoofdstukken is een logische: Eerst zijn er de middelen (organisatie en leerstof), dan de leerlingen (registratie) en tenslotte de praktische ervaringen (leerplicht en schoolverzuim). Ondanks dat de stukken m.b.t. de leerplicht een vrij algemene inhoud hebben, zijn ze toch bij die over het schoolverzuim gevoegd, welke concreet op de Erichemse school betrekking hebben, omdat de problematiek in elkaars verlengde ligt. Een verdeling in algemeen en verdere onderwerpen zou het kleine archiefje nauwelijks indeelbaar maken.
Vanwege de geringe omvang van het archief is er niets vernietigd. Ook niet de stukken met een algemenere inhoud, zoals die m.b.t. de leerplicht. Zeker vanwege het feit dat het streekarchivariaat slechts over enkele plaatselijke onderwijsarchieven beschikt speelt daarbij ook een rol.
H.H. Huitsing
Nabewerking: het archiefje was beschreven, maar de stukken waren niet genummerd en er waren onbeschreven stukken. De beschreven stukken 1 t/m 24 zijn gereconstrueerd en genummerd en de onbeschreven aanvullingen als nummers 25 t/m 35 toegevoegd aan het archief. De totale omvang is 0.125 m. BvD 2014
Kenmerken
Datering:
1873 - 1962
Plaats:
Erichem
Taal:
Nederlands
Verversingsgraad:
onregelmatig
Dekking in tijd:
1873 - 1962
Omvang in meters:
0,12
Openbaarheid:
onbeperkt
Toegangstitel:
H.H. Huitsing, Archief der openbare lagere school te Erichem, 1873-1962
Gemeente:
Buren
Locatie:
Erichem
Licentie:
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS