Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Zoelen, 1811 - 1945

0700 Archief van het gemeentebestuur van Zoelen, 1811 - 1945

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Inhoud en structuur
Bereik en inhoud
0700 Archief van het gemeentebestuur van Zoelen, 1811 - 1945
Inleiding
Inhoud en structuur
Bereik en inhoud
Het archief lijkt compleet. Aanwijzigen voor de gebruiker:
Correspondentie:
Veel stukken bevinden zich in de series van ingekomen en uitgaande stukken. De correspondentie is in drie perioden te verdelen. Onder rubriek 2.1.5. "correspondentie" staat de opbouw van de correspondentie beschreven.
Stukken met informatie over personen:
Bevolkingsregisters zijn geïndexeerd te raadplegen in de personendatabase.
Een aantal stukken die veel informatie bevatten over bijv. de inwoners van de gemeente, zijn te vinden in de Bijlagen bij de Rekening. Zo treft men daar aan:
- Kohieren van de Hoofdelijke Omslag en classificatierollen. Hierin staan de inwoners die zijn ingedeeld in de verschillende omslagklassen
- Kohieren van de Hondenbelasting Bouw- en hinderwetvergunningen:
1904-1944:
De bouw- en hinderwetvergunningen over de periode 1904-1944 zijn per stuk ontsloten (inventarisnummers 1225-1696). In rubriek 2.2.2.7.3.2. treft men de bouwvergunningen over de periode 1904-1944 aan. Eerst volgt een lijst met gedateerde vergunningen, tekeningen en aanvragen, daarna volgt een lijst met ongedateerde stukken, vooral tekeningen. Deze ongedateerde stukken zijn gerangschikt op plaats en vervolgens op straat.
De bouwtekeningen zijn deels van groot formaat. Deze zijn apart geplaatst. Dit is bij de nummers aangegeven.
Men moet er bij het zoeken naar bouwvergunningen rekening mee houden dat de huisnummering in deze periode een andere is dan de huidige huisnummering. Tot in de jaren vijftig was er een huisnummering per kern (Zoelen, Kapel-Avezaath en Kerk-Avezaath. Daarna pas kwam er een nummering per straat.
De bouwvergunningen lijken behoorlijk compleet, de lijst telt 471 nummers met bouwaanvragen, tekeningen en vergunningen. Mocht er iets toch onvindbaar lijken, dan kan men zoeken in het persoonlijk archief van architect van Deutekom. Hierin bevinden zich veel bestekken met tekeningen voor bouwen en verbouwen.
De hinderwetvergunningen over de periode 1903-1933 zijn per stuk beschreven onder de rubriek "openbare veiligheid : Hinderwet". Na 1944:
Vanaf 1943 kan het archief van de Technische Dienst kring Buren worden geraadpleegd. Hierop zijn nadere toegangen, te bevragen bij de studiezaalambtenaar.
Vanaf 1945 zijn de vergunningen te vinden in toegang 0915. De beschrijvingen van die vergunningen zijn te raadplegen op de website. Die vergunningen zijn gedigitaliseerd en de scans zijn op de studiezaal te raadplegen.
Tekeningen:
Tekeningen die werden aangetroffen in de ingekomen stukken zijn apart toegankelijk gemaakt. Een lijst van deze tekeningen is als bijlage toegevoegd aan de inventaris, met vermelding van het inventarisnummer en eventueel briefnummer waar de tekening te vinden is.

Kenmerken

Status toegang:
Toegang met onbewerkte aanvulling
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Beperkt - zie inventaris
Omvang in meters:
53,16