Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de vereniging tot Verbetering van de Volkshuisve...

0678 Archief van de vereniging tot Verbetering van de Volkshuisvesting te Ochten, 1942 - 1949

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Toelichting
1. Algemeen
1.1.1. Woningwet en woningbouwverenigingen
1.1.2. Woningbouwverenigingen te Echteld en Kesteren
0678 Archief van de vereniging tot Verbetering van de Volkshuisvesting te Ochten, 1942 - 1949
Toelichting
1. Algemeen
1.1.2.
Woningbouwverenigingen te Echteld en Kesteren
Tijdens de jaren van de hausse aan nieuwe woningbouwverenigingen in Nederland, werden ook verenigingen opgericht in de gemeenten Echteld en Kesteren. Het betrof plaatselijke initiatieven te Ochten (1912) en Echteld (1919) in de gemeente Echteld. Het dorpje IJzendoorn dat ook nog behoorde tot de gemeente Echteld kreeg geen afzonderlijke woningbouwvereniging. In de dorpen Kesteren en Opheusden, samen de gemeente Kesteren vormend, ontstonden verenigingen in 1914. Alle vier de verenigingen hadden tot doel goede woningen te bouwen voor de plaatselijke arbeiders. *  Men bouwde niet voor de eigen woonbehoefte. In al de vier de gevallen betrof het ook 'verenigingen', waarvan de leden tevens aandeelhouders waren van het startkapitaal. Het ledenaantal veranderde nauwelijks. Soms werd een aandeel overgedragen, als een van de aandeelhouders overleed. Veelal gebeurde dit binnen de familie.
In de jaren 1912-1925 bouwden de verenigingen samen 69 huizen; 26 in de gemeente Echteld en 43 in de gemeente Kesteren *  . Na 1925 ondernamen de verenigingen geen bouwactiviteiten meer tot aan 1945. De toename van de woningvoorraad is voor de periode 1915-1925 voor een aanzienlijk deel toe te schrijven aan de activiteiten van de woningbouwverenigingen. Zelfs over een grotere periode 1905-1935 leveren zij nog een substantieel aandeel.
1.1.3. Gegevenstabellen
1.1.4. Inventarisatie
1.1.5. Literatuur
2. Vereniging tot verbetering van de volkshuisvesting te Ochten

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
0,12
Toegangstitel:
S.E.M. van Doornmalen, Inventaris van de archieven van de Vereeniging tot verbetering van volkshuisvesting te Ochten 1942 - 1949 (...)