Archieven

 

0451 Archief van de geërfden (dorpsbestuur), vanaf 1811 dorpspolder Gellicum, 1852 - 1956
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
Toelichting
1.1. Geschiedenis
1.2. Opheffing
1.3. Verantwoording inventarisatie
0451 Archief van de geërfden (dorpsbestuur), vanaf 1811 dorpspolder Gellicum, 1852 - 1956
Toelichting
1.3.
Verantwoording inventarisatie
Het archief heeft een omvang van 3,5 strekkende meter. De materiële staat is (vrij)slecht tot matig; er is met name veel schade ontstaan door vocht en schimmel. Blijkens de jaarverslagen van de Provinciale Archiefinspectie in Gelderland uit 1948 en 1950 was het oude archief in 1864 verloren gegaan uitgezonderd één verschotboek uit 1679-1703 en een archiefinventaris. In het archief berusten desondanks toch nog enkele stukken van vóór 1864.
Het archief werd bewaard in een kist in het gemeentehuis van Deil. In 1948 werden uit deze kist die stukken verwijderd die thuisbehoorden in het familiearchief Tukker en overgebracht naar het Rijksarchief te Arnhem. Twee jaar later constateerde de archiefinspectie dat het 19e eeuwse archief op de zolder van het voormalige rechtshuis lag in een verwaarloosde, tamelijke vochtige staat. In 1953 waren deze stukken gedroogd en uitgesorteerd, alleen verkeerde nu het overige archief in een vrij vochtige staat.
In 2017 is een aanvulling toegevoegd, deze stukken zijn te vinden vanaf inv.nr. 391.

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Aan de openbaarheid zijn geen beperkingen gesteld. Inzage kan echter beperkt zijn als stukken gevoelige of bijzondere persoonsgegevens bevatten van - mogelijk - nog levende personen.
Omvang in meters:
3,75
Uitplaatsing:
Nee
Opmerkingen:
Sinds 1810 (beneden de Waal) of 1811 (boven de Waal) hielden de geërfden zich alleen bezig met water- en wegbeheer. Formeel bestaan de dorpspolders in het rivierengebied pas sinds 1838 met het inwerking treden van het Reglement op het beheer der rivierpolders in de provincie Gelderland.