Alle bestanden

Uw zoekacties: Archief van de familie Dorresteijn als beheerder van de boer...
x0376 Archief van de familie Dorresteijn als beheerder van de boerderij Zoelen te Zoelen en van de goederen van jhr. Carel, Willem en Johan van Vredenburch (Boerderij Völcker van Soelen) , 1887 - 1945
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

0376 Archief van de familie Dorresteijn als beheerder van de boerderij Zoelen te Zoelen en van de goederen van jhr. Carel, Willem en Johan van Vredenburch (Boerderij Völcker van Soelen) , 1887 - 1945
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Geschiedenis van de beheerde goederen
1.1.1. De families Völcker en Van Vredenburch
1.1.2. De bezittingen van de Van Vredenburchs
1.1.3. De familie Dorresteijn
0376 Archief van de familie Dorresteijn als beheerder van de boerderij Zoelen te Zoelen en van de goederen van jhr. Carel, Willem en Johan van Vredenburch (Boerderij Völcker van Soelen) , 1887 - 1945
1. Inleiding
1.1. Geschiedenis van de beheerde goederen
1.1.3.
De familie Dorresteijn
De familie Dorresteijn, die de goederen in Zoelen en omgeving beheerde, werd op 7 januari 1879 ingeschreven in het bevolkingsregister van Zoelen *  . Arnoldus Dorresteijn, landbouwer (geboren te Zeist op 18 april 1824, overleden te Zoelen op 2 maart 1897) en zijn echtgenote Geertje Blaauwendraat (geboren te Zeist op 28 augustus 1822, overleden te Zoelen op 6 oktober 1902) hadden, voor zover na te gaan in het bevolkingsregister van Zoelen, 2 zonen en 4 dochters.
Het beheer van boerderij en goederen werd in 1896 overgenomen door Geertje Dorresteijn-Blaauwendraat. Hun zoon Jan nam deze taak over in 1898.
Jan Dorresteijn werd geboren te Zeist op 29 november 1847. Hij werd ingeschreven in het bevolkingsregister van Zoelen op 17 oktober 1880, komende van Zeist. Op 4 maart 1896 huwde hij met Christina Gerdina van Kalkeren (geboren te Zoelen op 21 februari 1864) en ging kort daarna naar Wadenoijen. In 1898 keerde het echtpaar terug naar Zoelen. Jan Dorresteijn en Christina van Kalkeren hadden 6 kinderen, 4 zonen en 2 dochters. Jan Dorresteijn overleed te Zoelen op 12 april 1915 *  . Na zijn dood nam zijn weduwe het beheer op zich. Uit facturen in het archief valt op te maken dat zij dit volhield tot in 1932. Aan het eind van dat jaar staat een factuur op naam van T. Dorresteijn. Christina Gerdina van Kalkeren overleed te Zoelen op 6 februari 1941.
Deze T. Dorresteijn is Teunis, een zoon van Jan Dorresteijn en Christina van Kalkeren. Hij werd geboren te Wadenoijen op 30 oktober 1897. Teun is nooit getrouwd. Hij overleed te Tiel op 5 juli 1973.
1.2. Archief
1.3. Literatuur
Kenmerken
Datering:
1887 - 1945
Plaats:
Zoelen
Taal:
Nederlands
Verversingsgraad:
onregelmatig
Dekking in tijd:
1887 - 1945
Omvang in meters:
0,40
Openbaarheid:
onbeperkt
Toegangstitel:
P. Huismans, Inventaris van het archief van de familie Dorresteijn als beheerders van de boerderij van Volcker van Soelen te Zoelen en onroerende goederen van jhr. Carel, Willem en Johan van Vredenburch
Gemeente:
Buren
Locatie:
Zoelen
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS