Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Hervormde stichting Walstede te Tiel, 1937-1988

0240 Archief van de Hervormde stichting Walstede te Tiel, 1937-1988

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
2. Context
2.2. Institutionele geschiedenis / Biografie
0240 Archief van de Hervormde stichting Walstede te Tiel, 1937-1988
Inleiding
2. Context
2.2.
Institutionele geschiedenis / Biografie
De Stichting Walstede werd, na onderzoek over de toekomstige bouw van een daartoe ingestelde commissie, opgericht in 1937. De stichting had tot doel om een rusthuis op te richten en behoeftige zieken te ondersteunen. De stichting richtte zich op lidmaten van de hervormde gemeente Tiel. Het college van bestuurders bestond uit diakenen van de hervormde gemeente. Bij latere statutenwijzigingen verkreeg de stichting de naam Hervormde stichting Walstede en kwam er een algemeen en dagelijks bestuur voor de stichting. Het algemeen bestuur bestond uit vijf personen, te bepalen door de diaconie van de hervormde gemeente Tiel. Daarvan moest tenminste één persoon ook diaken zijn. Uit het algemeen bestuur werd een dagelijks bestuur van drie personen gekozen. De beperking van steun aan uitsluitend lidmaten van de hervormde gemeente is dan niet meer terug te vinden in de statuten.
Het rusthuis Walstede werd gebouwd tussen 1937 en 1939. Het huis en de stichting ontleende de naam aan een villa van de familie Heuff, die op die plek had gestaan. Het huis werd in 1939 geopend door minister van Waterstaat én Tielenaar O.C.A. van Lidth de Jeude. Het huis is verschillende keren (ingrijpend) verbouwd: in 1971, 2004 en 2011. De stichting beheerde naast het rusthuis ook losse woningen. Nabij het rusthuis werden in 1987 bejaardenflats / aanleunwoningen gebouwd, die eveneens onder beheer van de stichting vielen. Vanaf de jaren tachtig ging de stichting mee in de maatschappelijke ontwikkeling om activiteiten voor thuis wonende ouderen te ontwikkelen. De stichting is [in 1999] opgegaan in de Stichting Zorgcentra Rivierenland, waaronder ook andere zorgcentra vallen.

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Beperkt - zie inventaris
Omvang in meters:
2,25
Toegangstitel:
Inventaris van de Hervormde stichting Walstede te Tiel door B.M. van Dijk
Categorie: