Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Tiel : gemeentewerken, (...

0197 Archief van het gemeentebestuur van Tiel : gemeentewerken, (1900) 1945 - 1992 (2002)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Identificatie
Context
Inhoud en structuur
0197 Archief van het gemeentebestuur van Tiel : gemeentewerken, (1900) 1945 - 1992 (2002)
Inleiding
Inhoud en structuur
Bereik en inhoud: dit archief bevat stukken die voortvloeien uit zowel de organisatie als taakuitvoering, overwegend over de periode 1945-1960. Van ervóór en daarna zijn slechts sporadisch stukken aanwezig. In de jaren negentig is door een bureau een aantal blokken archief van de gemeente Tiel bewerkt, waaronder het blok van gemeentewerken dat toen nog aanwezig was. Dit blok is toen voor een groot deel vernietigd, het overige deel zal samengevoegd zijn met de dossiers van de secretarie.
Selectie: het archief is in 2017 van vernietigbare stukken ontdaan op basis van algemeen geldende vernietigingscriteria. Hierdoor is de omvang van het archief teruggebracht van 45 naar xx meter.
Aanvullingen: bij de inventarisatie is de voormalige toegang 0128 (wederopbouwdossiers) toegevoegd aan het archief van de Dienst Gemeentewerken. Deze stukken waren als apart blok gezien, maar behoren tot het archief van de dienst.
Ordening: De oorspronkelijke ordening van de correspondentie: van 1945-1951 werd een codering gehanteerd met de cijfers I, II, III, IV waaronder onderwerpen geklasseerd werden. De hoofdindeling was:
I. Woningwet, woningen
II. Hnderwet, Drankwet etc
III. Politieverordening
IV. Brandweer
V. Ontsmettingsdienst
VI. Reinigingsdienst
VII. Onderhoud gemeentelijke gebouwen
VIII. Diverse openbare werken
IX. Bestellingen
X. Personeel
XI. Diversen
XII. Distributie
XIII Nieuwe werken
In 1952 werd dit vervangen door een alfabetische ordening. Hierbij stond bijv. rubriek A2 voor auto personenvervoer en rubriek H4 voor Hinderwet.
De rubrieken werden niet consequent toegepast en de dossiervorming was erg slordig. Veel stukken zijn los aangetroffen, zonder enige vorm van ordening. Daarom is de oorspronkelijke ordening niet gehandhaafd, maar zijn de stukken onder een nieuw rubriekenschema ondergebracht. Dit nieuwe schema is gebaseerd op de taken van de dienst.
Er is een globale controle met het archief van de secretarie gedaan (toegang 0402). Voor zover duidelijk was dat dossiers volledig aanwezig waren bij de secretarie zijn de adviezen en afschriften mbt eigendommen en taakuitvoering vernietigd. Bij twijfel over volledigheid zijn de stukken bij Gemeentewerken bewaard. tijdens de inventarisatie is besloten alle bouwtekeningen die aanwezig zijn in het archief te bewaren en te beschrijven, toen bleek dat alle bouwvergunningen bij de gemeente Tiel van na 1945 helaas (onterecht) vernietigd waren.
Het archief van het Grond- en woningbedrijf van Tiel is tijdens de inventarisatie van het archief van de Dienst Gemeentewerken afgescheiden en als apart blok beschreven onder toegangsnummer 1625. In een aantal gevallen was het scheiden van de dossiers van deze diensten onmogelijk. Dit laat zich verklaren door huisvesting in hetzelfde gebouw en vermenging van taken. Zo zijn in een dossier over het maken van reclame voor industrievestiging stukken van de directeur van het Grond- en woningbedrijf en van de directeur van Gemeentewerken door elkaar heen te vinden.
Voorwaarde voor raadpleging en gebruik
Verwant materiaal
Aantekeningen
Beschrijvingsbeheer

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
50