Archieven

 

0109 Archief van de Nederlands Israëlitische gemeente Tiel, (1876) 1932 - 1989 (1995)
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Oudste vermelding
1.2. 17e eeuw
1.3. 18e eeuw
1.4. 19e eeuw
1.5. 20e eeuw
1.6. Synagoge
0109 Archief van de Nederlands Israëlitische gemeente Tiel, (1876) 1932 - 1989 (1995)
1. Inleiding
1.6.
Synagoge
Al voor 1798 gebruikten de Joden te Tiel gehuurde kamers als zgn. 'huissynagoges'. Een daarvan was sedert 1810 in de Westluidensestraat gevestigd. Op Sjabat Zogour (23 februari) 1839 werd de synagoge aan de St. Agnietenstraat ingewijd, nadat de Manhig van de Ring-synagoge Tiel, Jacob Kok op 31 augustus 1837 de eerste steen had gemetseld. Het is een rechthoekige gebouw met spitsboogvormige ramen en is in zeer eenvoudige Waterstaatsstijl gebouwd. De omringende woningen onttrekken het vrijwel geheel aan het zicht. In 1875 werd het toegangspoortje aan de St. Agnietenstraat afgebroken en vervangen door een fraai smeedijzeren hek met een gaslantaarn er bovenop. Sinds 1942 is het niet meer als 'Beth Haknesset" (huis van bijeenkomst) in gebruik. En werd het door de Duitsers in beslag genomen. Van het vroegere interieur rest slechts een slechte afdruk van een foto in het Nieuw Israëlitisch Weekblad, de zilveren rituele voorwerpen en de marmeren wasbak voor de rituele handenwassing. Met de gevelsteen, werd de laatstgenoemde op het nippertje uit het puin gered tijdens een verbouwing en geschonken aan het Streekmuseum. Het gebouw werd in 1951 verkocht aan de fruithandelaar W.J. van Flier, die het in gebruik heeft genomen als appelschuur. Deze verkocht het pand later aan de gemeente Tiel, die het gebruikte en verhuurde als opslagplaats. In de zeventiger jaren werd het voor allerlei doeleinden verhuurd. In november 1978 werd het gebouw in gebruik genomen als moskee voor Marokkaanse en Turkse Moslims. Sinds 1995 wordt ze als zodanig ook gebruikt door Somalische Moslims.
1.7. Begraven
1.8. Onderwijs
1.9. Tweede Wereldoorlog
1.10. Na 1945
1.11. Archief
1.12. Aanwijzingen voor de gebruikers
1.13. Geraadpleegde literatuur
1.14. Aanvulling

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
0,5