Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van M.J. Jansma, 1953-2008

3309 Archief van M.J. Jansma, 1953-2008

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
2. Context
2.2. Biografie
3309 Archief van M.J. Jansma, 1953-2008
Inleiding
2. Context
2.2.
Biografie
Meine Jeen Jansma werd geboren op 25 juni 1929 in Uteringadeel. Hij kwam in 1952 in Zaltbommel wonen, huwde op 20 mei 1955 te Uteringadeel met Janke Zwaagstra (geboren 2 januari 1930 te Uteringadeel). In 1971 verhuisden zij vanuit Zaltbommel naar Tiel.

In 1952 ging M.J. Jansma werken als veefokkerijspecialist in de Bommelerwaard bij de Stichting tot Ontwikkeling van de Komgrondengebieden. Na opheffing van die stichting ging hij in 1957 werken als veefokkerijspecialist bij het Rijksveeteeltconsultschap te Arnhem, vanaf 1965 als hoofdconsulent. In verband met opheffing van het Rijksveeteeltconsultenschap werd hij 1969 overgeplaatst en ging hij werken als bedrijfsvoorlichter rundveehouderij bij het Consulentschap voor de Rundveehouderij en de Akkerbouw te Tiel. Toen ook dat consulentschap werd opgeheven, werd hij per 1 januari 1990 overgeplaatst naar de Dienst Landbouw Voorlichting voor Gelderland, team Elst, als "bedrijfsdeskundige gezondheid en kwaliteit". Per 1 september 1990 ging hij vervroegd met pensioen (VUT-regeling).
Naast zijn werk als landbouwvoorlichter heeft M.J. Jansma tientallen nevenfuncties vervult op het gebied van landbouw, veeteelt, streekontwikkeling, ruilverkaveling, landbouwonderwijs, landbouwvoorlichting, etc. Daarnaast had hij veel sociaal-maatschappelijke nevenfuncties en was hij kerkelijk zeer actief.

Jansma was in deeltijd leraar agrarische praktijkonderwijs aan de land- en tuinbouwscholen in Bruchem en Zaltbommel, na de opheffing daarvan bij De Waard, scholengemeenschap voor technisch en agrarische onderwijs te Zaltbommel. Die school ging in 1994 op in de scholengroep Cambium te Zaltbommel. Toen de afdeling dierenhouderij van het Cambium in 1999 werd gesloten, was M.J. Jansma inmiddels 70 jaar en had hij er ruim 40 jaar als leraar opzitten.

Kortheidshalve wordt voor gegevens over het leven en werk van M.J. Jansma verder verwezen naar de twee uitstekende en uitvoerige publicaties die hij daarover in eigen beheer uitgaf. Ze zijn opgenomen in deze inventaris (inventarisnummers 7 en 8) en exemplaren ervan berusten ook in de bibliotheek van het Regionaal Archief Rivierenland.
Naast die twee werken schreef hij onder andere ook een autobiografisch jeugdboek: "Uit de jeugdjaren van Tjitte" (Tiel 2008). Ook daarvan bevinden zich exemplaren zich in dit archief (inventarisnummer 9) en in de bibliotheek van het RAR.

Inventaris

Kenmerken

Datering:
1953-2008
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Het archief is volledig openbaar.
Omvang in meters:
0,25
Archiefnaam:
Archief van M.J. Jansma
Categorie:
  • Zonder categorie