Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van J. de Vries te Zaltbommel, 1933 - 1990
3277 Archief van J. de Vries te Zaltbommel, 1933 - 1990
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Identificatie
2. Context
3. Inhoud en structuur
4. Voorwaarde voor raadpleging en gebruik
5. Verwant materiaal
6. Aantekeningen
7. Beschrijvingsbeheer
8. Bijlagen bij de inleiding
Inventaris
1. Stukken in verband met werk bij de Politieke Opsporingsdienst en de Binnenlandse Strijdkrachten
240 Rapport van de plaatselijke commandant van de BS te Ammerzoden, H.A. de Groot, over het verdrinken in de Maas bij Well van Aart Keijnemans uit Ammerzoden bij een poging om de Maas over te steken vanuit de Noord-Brabantse zijde van de rivier, een poging die de BS probeerde te voorkomen, 1945
3277 Archief van J. de Vries te Zaltbommel, 1933 - 1990
Inventaris
1. Stukken in verband met werk bij de Politieke Opsporingsdienst en de Binnenlandse Strijdkrachten
240
Rapport van de plaatselijke commandant van de BS te Ammerzoden, H.A. de Groot, over het verdrinken in de Maas bij Well van Aart Keijnemans uit Ammerzoden bij een poging om de Maas over te steken vanuit de Noord-Brabantse zijde van de rivier, een poging die de BS probeerde te voorkomen, 1945
Datering:
1945
NB:
In het rapport staat dat het zou gaan om de 43-jarige Aart Keijnemans, wonende wijk C 124 in de gemeente Ammerzoden. Een groep van 15 tot 20 personen probeerde met een roeiboot de Maas over te steken. De BS had opdracht om dat te verhinderen. Na het lossen van waarschuwingsschoten zagen alle personen af van hun voornemen met uitzondering van Keijnemans. Toen de boot onder water was gekomen, zou hij zwemmend de oever bij Well hebben proberen te bereiken. Hij werd daarna niet meer gezien en in het rapport wordt zonder meer gesteld dat hij dus verdronken is. De enige Aart Keijnemans van 43-jarige leeftijd die in aanmerking zou kunnen komen is Aart Keijnemans geboren 23 februari 1903 te Nederhemert. Hij woonde, blijkens zijn persoonskaart, in de oorlog op het genoemde adres. Hij blijkt echter na de oorlog nog te leven en stierf pas op 20 december 1975. Er is dus waarschijnlijk of helemaal niemand verdronken omdat Keijnemans zich heeft weten te redden, of het gaat om een ander persoon uit de genoemde groep. Dat laatste lijkt niet waarschijnlijk, temeer omdat geen overlijdensakte is geregistreerd in de burgerlijke stand van Ammerzoden van iemand die op die dag is overleden en ook uit de literatuur geen verdrinkingsgeval bekend is.
Omvang:
1 stuk

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Beperkt. Alleen ter inzage na voorafgaande schriftelijke toestemming van de streekarchivaris.
Omvang in meters:
0,50