Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van J. de Vries te Zaltbommel, 1933 - 1990
3277 Archief van J. de Vries te Zaltbommel, 1933 - 1990
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Identificatie
2. Context
3. Inhoud en structuur
4. Voorwaarde voor raadpleging en gebruik
5. Verwant materiaal
6. Aantekeningen
7. Beschrijvingsbeheer
8. Bijlagen bij de inleiding
Inventaris
1. Stukken in verband met werk bij de Politieke Opsporingsdienst en de Binnenlandse Strijdkrachten
171 Persoonlijke brieven met bijlage en enveloppes geschreven door een zekere 'Puk' die als dwangarbeider werkt in Den Haag, aan 'mevrouw A. Versteeg p/a mevr. Van der Helm', te Kerkdriel, 1944
3277 Archief van J. de Vries te Zaltbommel, 1933 - 1990
Inventaris
1. Stukken in verband met werk bij de Politieke Opsporingsdienst en de Binnenlandse Strijdkrachten
171
Persoonlijke brieven met bijlage en enveloppes geschreven door een zekere 'Puk' die als dwangarbeider werkt in Den Haag, aan 'mevrouw A. Versteeg p/a mevr. Van der Helm', te Kerkdriel, 1944
Datering:
1944
NB:
De brieven zijn niet bezorgd bij de geadresseerde, maar geopend door de Censuurdienst. Het is niet gelukt te achterhalen wie de schrijver en de geadresseerde waren. Op een envelop staat in het handschrift van J. de Vries met een vraagteken een suggestie voor de naam van de briefschrijver, Jan Clement, maar dat klopt aantoonbaar niet. Wellicht was de geadresseerde wel diens vrouw Adriana Versteeg, geboren 13 augustus 1916 te Driel. Uit de brieven blijkt dat de schrijver geboren is op 24 oktober 1900 en dat de geadresseerde vrouw (of zij samen?) een kind heeft (hebben), dat in de brieven 'Puk' genoemd wordt. De briefschrijver 'Bob' heeft, naar het schijnt uit een andere relatie, een kind genaamd Catja. Adriana Versteeg was op 11 juli 1936 te Driel gehuwd met Jan Clement. Op het moment dat de brieven werden geschreven had het echtpaar één kind, Adriana Metje, geboren 16 december 1936 te Driel. Uit de brieven en de adresseringen blijkt dat de geadresseerde tijdelijk woonde bij haar vriendin mevr. Van der Helm. Het betreft Johanna Kooijman, echtgenote van Franciscus Theodorus van der Helm. Zij woonde in 1944 inderdaad op het op de enveloppen vermelde adres Hintham wijk B 169 te Kerkdriel.
Omvang:
1 omslag

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Beperkt. Alleen ter inzage na voorafgaande schriftelijke toestemming van de streekarchivaris.
Omvang in meters:
0,50