Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van J. de Vries te Zaltbommel, 1933 - 1990
3277 Archief van J. de Vries te Zaltbommel, 1933 - 1990
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Identificatie
2. Context
3. Inhoud en structuur
4. Voorwaarde voor raadpleging en gebruik
5. Verwant materiaal
6. Aantekeningen
7. Beschrijvingsbeheer
8. Bijlagen bij de inleiding
Inventaris
1. Stukken in verband met werk bij de Politieke Opsporingsdienst en de Binnenlandse Strijdkrachten
4-268 Persoonsdossiers van mensen die wonen in de Bommelerwaard en/of in de Bommelerwaard zijn gearresteerd en naar wie op enigerlei wijze onderzoek is verricht wegens hun (vermeende) gedrag tijdens de tweede wereldoorlog, 1945-1947; met retroacta
3277 Archief van J. de Vries te Zaltbommel, 1933 - 1990
Inventaris
1. Stukken in verband met werk bij de Politieke Opsporingsdienst en de Binnenlandse Strijdkrachten
4-268
Persoonsdossiers van mensen die wonen in de Bommelerwaard en/of in de Bommelerwaard zijn gearresteerd en naar wie op enigerlei wijze onderzoek is verricht wegens hun (vermeende) gedrag tijdens de tweede wereldoorlog, 1945-1947; met retroacta
Datering:
1945-1947; met retroacta
NB:
Het feit dat er een onderzoek is ingesteld naar een persoon of dat een klacht tegen iemand is ingediend, betekent nog niet dat die persoon "verkeerd was" in de oorlog. Van een aantal mensen bleek de verdenking ongegrond. De stukken moeten dus met grote voorzichtigheid worden gebruikt en altijd bekeken in de context van alle beschikbare stukken over handelingen van deze personen gedurende de oorlog. Geadviseerd wordt ook altijd te proberen inzage te verkrijgen in de persoonsdossiers in het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) in het Nationaal Archief ten Den Haag. Die dossiers bevatten meer gegevens over het onderzoek naar personen en over eventuele veroordelingen en kunnen onder bepaalde voorwaarden worden ingezien. Maar niet van alle in de specificatie genoemden zal daar een dossier zijn, omdat de zaken al snel geseponeerd werden of omdat beschuldigingen ongegrond bleken. De specificatie hieronder biedt ook geenszins een compleet beeld van alle personen naar wie een onderzoek is ingesteld en de dossiers zijn vaak (zeer) incompleet. Op de elders in dit archief opgenomen lijsten van geïnterneerden, NSB-ers e.d. komen ook nog veel andere namen voor van mensen waarvan geen dossier aanwezig is. De beschrijvingen hieronder zijn zoveel mogelijk voorzien van de geboortedatum en geboorteplaats van de betrokken. Voor zover die gegevens niet ontleend konden worden aan de aanwezige stukken is geprobeerd die te achterhalen in de genealogische gegevens zoals aanwezig bij het Regionaal Archief Rivierenland.
Omvang:
204 omslagen

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Beperkt. Alleen ter inzage na voorafgaande schriftelijke toestemming van de streekarchivaris.
Omvang in meters:
0,50