Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de gerechtsbank van de hoge heerlijkheid Poedero...

3189 Archief van de gerechtsbank van de hoge heerlijkheid Poederoijen, 1556 - 1811

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
3. Inhoud en structuur
3.5. Aanwijzingen voor de gebruikers
3.5.2. Procesdossiers
3189 Archief van de gerechtsbank van de hoge heerlijkheid Poederoijen, 1556 - 1811
Inleiding
3. Inhoud en structuur
3.5. Aanwijzingen voor de gebruikers
3.5.2.
Procesdossiers
Als er sprake was van een ernstig misdrijf dan volgde een criminele procedure. Zoals al opgemerkt bevat het archief weinig stukken over criminele rechtspraak. Minder ernstige zaken (delicten, overtredingen) werden aanhangig gemaakt in een civiele procedure, in een procedure die ook voor particulieren openstond als ze een geschil met een andere particuliere partij door het gericht wilden laten beslechten. De procesgang in zo'n civiele strafzaak was hetzelfde als de procesgang in een gewoon civiel proces, maar de schout/richter trad erin op als eiser / aanklager. *  De stukken over die zaken zijn daarom terug te vinden bij de stukken over de civiele rechtspraak (registers en procesdossiers).

De namen die voorkomen in de beschrijvingen van de procesdossiers zijn ook opgenomen in het zoeksysteem op personen op de website van het Regionaal Archief (zie bij "Zoeken naar personen"). Bedacht moet worden dat daar niet gezocht kan worden op de namen in de andere beschrijvingen. Dat kan wel via de algemene zoekfunctie op de site of bij "Zoeken in archieftoegangen". Om misverstanden te voorkomen wordt erop gewezen dat het in alle gevallen gaat om het zoeken op namen in de beschrijvingen en nadrukkelijk niet op het zoeken op alle namen in de stukken. Bovendien moet rekening worden gehouden met de vele spellingsvarianten van de persoonsnamen. Het zoeken met gebruikmaking van de truncatiemogelijkheden wordt dus sterk aanbevolen.
De stukken binnen de procesdossiers liggen helaas voor een flink deel niet op volgorde van de procesgang. Het precies op volgorde leggen van de stukken zou te tijdrovend zijn en is niet altijd mogelijk zonder ook de hele procesgang in de registers en series algemene stukken daarbij te betrekken. Het vonnis is in de procesdossiers vrijwel nooit vermeld. Daarvoor moeten de algemene series worden geraadpleegd.
Inventaris

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
2
Opmerkingen:
Archieven van plaatselijke en regionale gerechtsbanken van voor 1811 worden ook (oud) rechterlijke archieven (ORA) genoemd. De rechtsprekende instelling wordt ook schepenbank, gerichtsbank of vierschaar genoemd.
Geografische namen: