Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het Burgerlijk Armbestuur Geldermalsen, 1936 - 1947
2036 Archief van het Burgerlijk Armbestuur Geldermalsen, 1936 - 1947
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.7. Bijlage 1: Huishoudelijk reglement, vastgesteld raadsvergadering 6 juli 1937
2036 Archief van het Burgerlijk Armbestuur Geldermalsen, 1936 - 1947
1. Inleiding
1.7.
Bijlage 1: Huishoudelijk reglement, vastgesteld raadsvergadering 6 juli 1937
Hoofdstuk I
Algemeene bepalingen
Artikel 1.
Waar in dit reglement gesproken wordt van 'het bestuur' wordt hieronder verstaan 'het Burgerlijk Armbestuur te Geldermalsen'.
Hoofdstuk II
Van de vergaderingen
Artikel 2.
Het bestuur vergadert als regel des Dinsdagavonds om de veertien dagen en verder zoo dikwijls de voorzitter of ten minste twee leden dit wenschen. In afwijking van het bepaalde in het eerste lid kan het bestuur een anderen dag der week voor het houden van zijn vergadering vaststellen.
Artikel 3.
Over alle zaken wordt mondeling en bij hoofdelijke oproeping gestemd, doch bij het doen van keuzen, voordrachten of aanbevelingen van personen, bij gesloten en ongeteekende briefjes.
Indien bij het nemen van een besluit over een zaak door geen der leden stemming wordt gevraagd, wordt het voorstel geacht te zijn aangenomen.
Artikel 4.
Voor het tot stand komen van een besluit bij stemming, wordt de volstrekte meerderheid vereischt van de leden, die aan de stemming hebben deelgenomen.
Bij staking van stemmen beslist de stem van den voorzitter.
Ingeval omtrent het benoemen, voordragen of aanbevelen van personen de stemmen staken, beslist terstond het lot.
Artikel 5.
Het bestuur kan bepalen, dat de ambtenaar, belast met het onderzoek der steunaanvragen en met het toezicht op de ondersteun den, bij de vergadering tegenwoordig zijn.
Hoofdstuk III
Van den Voorzitter.
Artikel 6.
De voorzitter leidt de vergaderingen. Hij kan desverlangd steunaanvragers of andere personen uitnoodigen ter vergadering te verschijnen. Hij onderteekent met den secretaris-penningmeester de notulen der vorige vergadering, nadat deze zijn goedgekeurd. Hij onderteekent alle stukken, betrekking hebbende op de contrôle der geldmiddelen en voorts alle stukken, die uit den aard tot zijne bevoegdheid behooren.
Hoofdstuk IV.
Van den secretaris-penningmeester.
Artikel 7.
De werkkring van den secretaris-penningmeester is omschreven in eene instructie, bedoeld in artikel 23 van het reglement burgerlijk armbestuur.
Hoofdstuk V.
Van de ondersteuning.
Artikel 8.
Aanvragen om ondersteuning moeten geschieden op een vanwege het bestuur te verstrekken aanvraagformulier, hetwelk moet worden ingeleverd bij den secretaris-penningmeester op Woensdagen, des voormiddags van 10-12 uur. In gevallen, waarin uitstel gevaar oplevert voor de gezondheid van personen, kan de steunaanvrage ook op andere dagen plaats hebben.
Artikel 9.
De secretaris-penningmeester doet naar de steunaanvrage onverwijld een onderzoek instellen en brengt de steunaanvrage met het resultaat van het onderzoek in de eerstvolgende vergadering ter tafel. In deze vergadering wordt een beslissing genomen met inachtneming van de bepalingen van hoofdstuk II, tenzij het bestuur een nader onderzoek wenschelijk acht.
Artikel 10.
Onverminderd het bepaalde in artikel 34, 2e lid van het reglement voor het burgerlijk armbestuur heeft de uitbetaling der steungelden plaats door den secretaris-penningmeester op Woensdagen, des voor middags van 10-12 uur. De secretaris-penningmeester regelt onder voorbehoud van goedkeuring door het bestuur de wijze, waarop ondersteuningen worden uitbetaald.
Hoofdstuk VI.
Contrôle op het geldelijk beheer.
Artikel 11.
Overeenkomstig het bepaalde in artikel 56, 2e lid van het regle ment voor het burgerlijk armbestuur worden eenmaal in elk kwartaal op een telkenmale door het bestuur te bepalen tijdstip door het bestuur de boeken en de kas van den secretaris-penningmeester opgenomen. Van deze opneming wordt proces-verbaal opgemaakt, waarvan afschrift wordt gezonden aan burgemeester en wethouders.
Hoofdstuk VII.
Van het teekenen der stukken
Artikel 12.
Alle stukken van het bestuur uitgaande worden namens het bestuur geteekend door den secretaris-penningmeester.

Kenmerken

Datering:
1936 - 1947
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
0,62