Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het Burgerlijk Armbestuur Geldermalsen, 1936 - 1947
2036 Archief van het Burgerlijk Armbestuur Geldermalsen, 1936 - 1947
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.5. Opheffing
2036 Archief van het Burgerlijk Armbestuur Geldermalsen, 1936 - 1947
1. Inleiding
1.5.
Opheffing
In een ambtelijk advies uit 1946 werd getwijfeld aan het bestaansrecht van het burgerlijk armbestuur. Niet duidelijk was waarom dit ingesteld was, dit terwijl de gemeente de taak zelf had kunnen uitoefenen. Immers het armbestuur bezat geen bezittingen en was voor haar inkomsten geheel afhankelijk van de gemeentelijke subsidie. Het college van burgemeester en wethouders was echter een andere mening toegedaan. Gedurende de crisisjaren was het aantal hulpbehoevenden fors gestegen. Door de veelheid aan overheidstaken kon het gemeentebestuur onvoldoende aandacht besteden aan de armenzorg en dus werd gekozen voor de instelling van een burgerlijk armbestuur. Ook de zienswijze hoe armenzorg voor 1937 en tot 1940 ingevuld moest worden, had bij de instelling een grote rol gespeeld. Men was van mening dat elk geval van armenzorg op zichzelf stond, het gevolg van deze benadering was dat aan de personen verschillende bedragen voor ondersteuning werden uitbetaald. Over elke nieuw geval werd vergaderd.
Anno 1947 kwam het geregeld voor dat het college van burgemeester van wethouders en het Burgerlijk Armbestuur geregeld competentie botsingen hadden. Het college adviseerde dan ook naar de raad toe tot opheffing van het burgerlijk armbestuur. Op de achtergrond speelde nog een reden mee waarom geadviseerd werd de armenzorg weer naar het gemeentelijk apparaat over te hevelen. De precaire financiële toestand van de gemeente vereiste dat de gemeentelijke uitgaven zo laag mogelijk werden gehouden.
Met ingang van 1 juli 1946 werd het burgerlijk armbestuur opgeheven. De werkzaamheden werden overgenomen door de sociale dienst, de verplichtingen door het bestuur aangegaan gingen over op de gemeente.

Kenmerken

Datering:
1936 - 1947
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
0,62