Archieven

 

Uw zoekacties: Collectie Roelof Warrink - tekeningen en teksten over de Bet...

1016 Collectie Roelof Warrink - tekeningen en teksten over de Betuwe, de Hondsrug, Limburg en de Voerstreek, 1988 - 1997

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Toelichting
1.2. Inleiding
1.2.5. De Collectie
1016 Collectie Roelof Warrink - tekeningen en teksten over de Betuwe, de Hondsrug, Limburg en de Voerstreek, 1988 - 1997
1. Toelichting
1.2. Inleiding
1.2.5.
De Collectie
Het hoofdbestanddeel van de collectie is door de auteur zelf aangelegd en geordend per boek. Daartoe werden ringbanden gebruikt, waaruit het mechaniek verwijderd werd om op die manier een soort portefeuille te verkrijgen. Het eerste manuscript werd ingebonden. De latere delen zijn uit praktische overwegingen losbladig gebleven. In een tweetal manuscripten ontbreekt een originele tekening, dat is vervangen door een kopie. Deze originelen werden door de auteur aan hem bevriende relaties geschonken, die een bepaalde band met de betrokken afbeeldingen hadden. Alle boeken werden in A4-formaat uitgevoerd, behalve het laatste deel over Plombières, dat op vellen tekenpapier van 27 x 36 cm. werd vervaardigd. In druk werd het echter weer verkleind tot A4.
De aanwezige losse tekeningen werden, deels als afgekeurde tekeningen voor de boeken gemaakt, deels als losse schetsen van locaties en/of onderwerpen, die de kunstenaar persoonlijk troffen. Ze zijn echter nagenoeg allen vervaardigd tijdens de werkzaamheden voor de boeken en hebben daarom altijd wel de een of andere band met de verschillende manuscripten. In 2002, 2003 en 2006 volgde een aantal aanvullingen, waaronder een mapje met jeugdtekeningen uit de jaren dertig en ouder en tekeningen van een reis naar Australië.

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
geheel
Omvang in meters:
0,60
Toegangstitel:
W. Veerman, Catalogus van de collectie Roelof Warrink - tekeningen en teksten over de Betuwe, de Hondsrug en Limburg 1988 t/m 1997 (2000)
Categorie: