Archieven

 

0926 Archieven van het gemeentebestuur van Kesteren, 1812 - 1937
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Toelichting
Deze inventaris bestaat uit drie deel toegangen die elk een afzonderlijke inleiding hebben.
Inventarissen
2. Archief van de gemeente Lede en Oudenwaard
2.1. Inleiding
2.1.3. Inventarisatie
0926 Archieven van het gemeentebestuur van Kesteren, 1812 - 1937
Inventarissen
2. Archief van de gemeente Lede en Oudenwaard
2.1. Inleiding
2.1.3.
Inventarisatie
De enkele bewaard gebleven stukken die nu 'het archief' van de voormalige gemeente Lede en Oudenwaard vormen werden aangetroffen in het archief van de gemeente Kesteren tussen de ingekomen en minuten van uitgaande stukken. Dit archief heeft tijdens de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog en direct daarna veel geleden. Met name van de stukken daterende van voor 1880 is naar het zich laat aanzien een belangrijk deel verloren gegaan. Het is onduidelijk of door deze omstandigheden ook stukken met betrekking tot de gemeente Lede en Oudenwaard vernietigd zijn. Het is echter wel zeer aannemelijk.
Uit de overgeleverde stukken is niet op te maken hoe dat de gemeentelijke administratie functioneerde. De burgemeester/secretaris van Kesteren, G. van der Zande, was tevens secretaris van Lede en Oudenwaard. In hoeverre deze voor Lede en Oudenwaard een afzonderlijke administratie voerde is onduidelijk. Het is niet onmogelijk dat derden ervan uitgingen dat algemene stukken gericht aan Kesteren tevens bestemd waren voor Lede en Oudenwaard gezien de gecombineerde functie van de secretaris. Op ingekomen stukken in het archief van Kesteren werden bijvoorbeeld de volgende aantekeningen aangetroffen: 'Gelijke beantwoording wordt voor Lheeden en Oudenweerd verzocht', 'het berigt nopens hetzelfde onderwerp wordt mede voor Leeden en Oudenweerd verwagt' en 'PS. gelieve mede om Leede en Oudenweerd te denken'. Of er notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad en de bijeenkomsten van burgemeester en assessoren zijn opgemaakt is evenmin te achterhalen. Zij zijn niet aangetroffen. Volgens het reglement voor de plattelandsgemeenten was men in ieder geval verplicht om een raadsvergadering bijeen te roepen voor de vaststelling van de gemeentebegroting en rekening. In het archief van de Gedeputeerde Staten van Gelderland berust een extract uit de raadsvergadering van 27 januari 1821 over de samenvoeging met de gemeente Kesteren. Het is echter mogelijk dat het 'extract' achteraf is opgesteld. * 
Tijdens de voorlopige beschrijving van het archief van de gemeente Kesteren in 1994 werden de stukken die in deze inventaris zijn beschreven afgezonderd. Gezien de wel heel beperkte omvang is er geen onderverdeling in aangebracht maar zijn de stukken gewoon achter elkaar beschreven.

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
43