Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Nederlandse Vereniging voor Sexuele Hervormin...

0075 Archief van de Nederlandse Vereniging voor Sexuele Hervorming afdeling Tiel, 1970 - 1980

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.8. Hulpverlening
0075 Archief van de Nederlandse Vereniging voor Sexuele Hervorming afdeling Tiel, 1970 - 1980
1. Inleiding
1.8.
Hulpverlening
De hulpverlening aan personen met vragen rondom seksualiteit was zeer belangrijk. Een in april 1977 aangelegd logboek geeft inzicht in die vragen: morning after pil, contactmoeilijkheden, borstvergroting, de pil, telefoonmasturbatie, het in verwachting zijn, sterilisatie, homoseksualiteit, omvang vagina, vrouwenpraatgroep, voorbehoedmiddelen, huwelijksproblematiek, menstruatieproblemen, onvruchtbaarheid en contact met de huisarts. Van de bellers was het leeuwendeel telefoon-masturbant en van de bezoekers kopers van voorbehoedsmiddelen. Naar een studiedag over telefonische masturbatie gingen maar liefst vijf vrijwilligsters vanuit de afdeling Tiel.
Verder kende het Tref- en Informatiecentrum veel gezelligheidsbezoeken. Naar zeker twee Tielse artsen konden cliënten in noodgevallen doorverwezen worden.
Over 1978 hadden de hulpverleners alle vragen gekwantificeerd. Er waren 288 telefonische hulpvragen, terwijl 247 mensen op bezoek kwamen. Bijna drie kwart van de cliënten was man. De gemiddelde tijd aan beantwoording besteed lag rond de 20 minuten. Zestig procent van de vragenstellers was tussen de 20 en 35 jaar oud. De geografische verspreiding liet zien, dat drie kwart van hen afkomstig was uit Tiel en nog eens 20% uit de regio.

Kenmerken

Datering:
1970 - 1980
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
onbeperkt
Omvang in meters:
0,25
Toegangstitel:
A. Houtkoop, Inventaris van het archief van de afdeling Tiel van de N.V.S.H.