Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Nederlandse Vereniging voor Sexuele Hervormin...

0075 Archief van de Nederlandse Vereniging voor Sexuele Hervorming afdeling Tiel, 1970 - 1980

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.3. Nieuwe start in 1973. Bestuurscrisis in 1974
0075 Archief van de Nederlandse Vereniging voor Sexuele Hervorming afdeling Tiel, 1970 - 1980
1. Inleiding
1.3.
Nieuwe start in 1973. Bestuurscrisis in 1974
Medio augustus 1973 zijn al weer enige leden bezig met het nieuw leven in blazen van de afdeling Tiel. Het tussentijds verval heeft echter weinig archiefsporen nagelaten.
Een voorlopig bestuur stelt in augustus 1973 een veelheid van activiteiten voor, zoals het opzetten van een informatiecentrum te Culemborg, gemengde sauna, schoolvoorlichting, pornofilmavonden, homosoos en bibliotheek. Een enthousiaste ploeg bestaande overwegend uit Tielenaren met een aanvulling uit Zaltbommel en Zoelmond ging aan de slag.
De financiële toestand van de afdeling was beroerd, maar desondanks werd door het bestuur het verwerven van een eigen pand nagestreefd. Dit aankoopplan, waarvan de realisatie was opgedragen aan de subgroep behuizing met een stichting in oprichting, zou als splijtzwam binnen de afdeling gaan fungeren.
Daardoor presenteerde een alternatief bestuur zich op een ledenvergadering met een uiteenzetting over haar doeleinden met daaraan gekoppeld een programma voorstel. Hoofdbestuursleden en regiobestuurders gingen zich met de onenigheid rond het eigen pand bemoeien. Het landelijk bestuur was tegen. Benadrukt werd, dat de afdeling geen rechtspersoonlijkheid bezat en dat de huisvestingsplannen de draagkracht van de afdeling te boven gingen. Op de ledenvergadering van 27 februari 1974 verloor uiteindelijk het alternatief bestuur het pleit. Wel werden individuele leden daaruit in het nieuw gevormde afdelingsbestuur gekozen.
De onderlinge tegenstellingen hielden aan en verschillende actieve leden gaven er op den duur de brui aan. Weer anderen werden gewoon weggewerkt. Waar twist heerst, is de eenheid zoek. De ledenvergadering van 6 november 1974 werd maar door zes leden bezocht en op die in november 1975 bleken nog maar twee bestuursleden in functie. In de periode daarvoor hadden de ruzies een onsmakelijk hoogtepunt bereikt met sommaties tot teruggave van sleutels en het dreigen met gerechtelijke stappen.

Kenmerken

Datering:
1970 - 1980
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
onbeperkt
Omvang in meters:
0,25
Toegangstitel:
A. Houtkoop, Inventaris van het archief van de afdeling Tiel van de N.V.S.H.