Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Commissie van Toezicht op het Lager Onderwijs...
0046 Archief van de Commissie van Toezicht op het Lager Onderwijs in de gemeente Tiel, (1806) 1817-1920
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
2. Inleiding
2.3. Doel, samenstelling, taak en werkwijze
0046 Archief van de Commissie van Toezicht op het Lager Onderwijs in de gemeente Tiel, (1806) 1817-1920
2. Inleiding
2.3.
Doel, samenstelling, taak en werkwijze
Het doel van een commissie van toezicht is er op toe te zien, dat de inrichting van een bepaalde instelling geheel of zoveel mogelijk in overeenstemming is met de bij wet of verordening vastgestelde normen en regels plaatsvindt. Bij de wet 1806 werd bijvoorbeeld het geven van zogenaamd 'leerstellig' onderwijs verboden. Om er op toe te zien dat men zich in den lande hieraan hield, werden commissies van toezicht ingesteld. Men hoopte een beter inzicht te krijgen in de problemen die zich binnen het onderwijsbestel voordeden om zo, bij het nastreven van een ideaalbeeld, sneller op ontwikkelingen te kunnen inspelen.
Omtrent de samenstelling van de Tielse commissie uit de oudste periode is weinig bekend: vermoedelijk werden de leden uit het stadsbestuur gerekruteerd. De commissie in Tiel gaat pas echt functioneren met de invoering van de wet van 1857 ofschoon er, gezien de oudste aangetroffen notulen, vanaf 1850 al zeer frequent vergaderd werd! *  De gemeenteraad benoemde (veelal uit haar midden) de vijf commissieleden voor 5 jaar, terwijl jaarlijks een van hen, volgens een daartoe bij Huishoudelijk Reglement vastgesteld rooster, op 1 januari aftrad. *  Deze gang van zaken bleef in feite ongewijzigd voortbestaan na de inwerkingtreding van de wet 1878, zij het dan dat de arrondissementsschoolopziener nu op het niveau opereerde, waar volgens de wet van 1857 de districtsschoolopziener stond.
De Tielse gemeenteverordening op het lager onderwijs van 1912 legde vast, dat de commissie diende te bestaan uit 7 leden, waarvan 2 vrouwen. *  De leden waren bevoegd proces-verbaal op te maken van de overtredingen van de wet en eventuele verordeningen. De commissie diende iedere school tenminste tweemaal per jaar te bezoeken en daarbij maakte zij aantekening van de bevoegdheden van de leerkrachten, de aantallen leerlingen en dergelijke, om jaarlijks vóór 1 maart een jaarverslag aan de gemeenteraad te kunnen doen. Voorts gaf zij inlichtingen aan de schoolopziener en de inspecteur en stond zij het onderwijzend personeel ter zijde. Zij was de dagelijkse gesprekspartner van de schoolhoofden en adviseerde het gemeentebestuur inzake het lager onderwijs. Bij het aanvragen van schoolbehoeften zond het schoolhoofd zijn lijstje naar de commissie die, na vergelijking met eerdere vergelijkbare opgaven, de aanvraag al of niet met een positief advies doorzond naar burgemeester en wethouders. De geruchtmakende zaak "Onink", waarbij een meisje Onink door het hoofd van School C enige uren werd opgesloten, werd onderzocht door de commissie en door dit college in samenwerking met B & W opgelost.

Kenmerken

Datering:
(1806) 1817-1920
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
onbeperkt
Omvang in meters:
2