Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Commissie van Toezicht op het Lager Onderwijs...
0046 Archief van de Commissie van Toezicht op het Lager Onderwijs in de gemeente Tiel, (1806) 1817-1920
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
2. Inleiding
2.2. Wettelijke grondslag
0046 Archief van de Commissie van Toezicht op het Lager Onderwijs in de gemeente Tiel, (1806) 1817-1920
2. Inleiding
2.2.
Wettelijke grondslag
In de Schoolwet van 1806 werd onder meer de oprichting van Plaatselijke schoolcommissies ten behoeve van toezicht op het lager onderwijs aan bijzondere scholen voorgeschreven (het openbaar lager onderwijs aan departementale commissies). In Tiel werd in datzelfde jaar nog een plaatselijke schoolcommissie opgericht. *  De wet van 1806 bleef gehandhaafd tot 1858. * 
De Wet op het lager onderwijs van 13 augustus 1857 *  maakte bij het toezicht onderscheid tussen provinciale inspecteurs, districts-opzieners en plaatselijke schoolcommissies. *  Voor elke provincie werd een inspecteur benoemd, die uit 's Rijks kas een jaarwedde en een vergoeding voor reis- en verblijfskosten ontving. De provincies werden in schooldistricten verdeeld, die onder toezicht stonden van een schoolopziener. In het district Tiel was het vaak de rector van de Latijnse school, die deze functie bekleedde.
De departementale commissies uit de Franse tijd waren in 1815 (na de opheffing van het departementale stelsel) omgezet in provinciale schoolcommissies. Met ingang van 1 januari 1858 werden deze commissies 'omgezet' in commissies die het toezicht moesten houden op het onderwijs aan zowel bijzondere als openbare scholen. * 
De wet van 17 augustus 1878 *  bracht bij het toezicht op het lager onderwijs een zekere professionalisering tot stand door de districtsopzieners samen met de nieuw aan te stellen arrondissementsopzieners (districten werden in arrondissementen verdeeld) in vaste dienst van het Rijk te nemen. In principe viel het plaatselijk schooltoezicht aan burgemeester en wethouders, terwijl de gemeenteraad "ter nadere verzekering" een commissie kon instellen. *  Met andere woorden: deze wetgeving veranderde inhoudelijk niet veel aan het toezicht, zodat de Tielse commissie haar sedert 1858 ingeslagen weg kon vervolgen.
De Lager onderwijswet van 1920 *  is vooral bekend als de wet waarbij openbaar en bijzonder onderwijs geheel gelijkgesteld werden. In wezen veranderde zij niets aan de taak van de plaatselijke commissies, maar wel aan de samenstelling. Dit was de reden waarom de Tielse commissie per 1 januari 1921 in de zin van de wet 1878 werd opgeheven, maar met een andere, nu door de wet 1920 voorgeschreven bezetting, haar werk voortzette. *  De commissie diende nu uit tenminste vijf leden te bestaan, waarbij op elke vijf er twee ouders van in de gemeente ingeschreven leerlingen behoorden te zijn: één uit het openbaar lager onderwijs en één uit het bijzonder. Daarnaast werden twee meerderjarige leerkrachten (een uit elke soort onderwijs) benoemd.

Kenmerken

Datering:
(1806) 1817-1920
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
onbeperkt
Omvang in meters:
2