Archieven

 

Uw zoekacties: Onze Jonge Meisjes, 1899-05-05; p. 3

Onze Jonge Meisjes

beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Onze Jonge Meisjes, 1899-05-05; p. 3
Naam tijdschrift:
Onze Jonge Meisjes
Pagina:
3
Datum:
1899-05-05
Jaargang:
1899
Is onderdeel van:
Om verwarring’ te voorkomen zal deze voortg’ezette Uitgave den tl aam dragen van: Nieuwe Bibliotheek voor Zondagsschool en Huisgezin onder redactie van H. W. S. te Tiel en Mevr. Wildeboer te Haarlem. Het eerste maandboekje zal den leden reeds einde Jannari worden toegezonden, terwijl de uitgave van die boekjes weder als van ouds elke maand zal plaats hebben. Ook voor de groote boeken zal goede zorg worden gedragen. Men kan op dezelfde voorwaarden als vroeger inteekenen bij den boven-genoemden ( bovengenoemden ) uitgever en bij eiken boekhandelaar. • Circulaire dienaangaande verkrijgbaar bij de Erven Loosjes te Haarlem en bij de Redactrice van dit Blad. H w - s - ADVERTENTIËN.
I’i-ijs der Advertentiër». Van 1—30 woorden vijftig cent; ieder lOtal of gedeelte van 10 woorden meer tien cents Advertenües worden alleen opgenomen bij vooruitbetaling aan de Redactrice.
M evrouw ROOSMALE NEPVEU te Ophemért zoekt zoo spoedig mogelijk een ervaren KINDERMEID, van den P. G., bij twee kleine kinderen. M evrouw PHILIPSE, 6 Kenaupark Haarlem, vraagt met 1 Mei eene vertrouwde KEUKENMEID en WERKMEID, beiden bekwaam voor haar werk én van den P. G.
■»a jevrouw VAN SCHAARDENBURG, Nassauhaven 34, LtJL Rotterdam-Fijenoord, verlangt tegen Mei eene eenvoudige, beschaafde JUFFROU W P. G., liefst tusschen 25 en 30 jaar, die goed en zorgzaam is voor kleine kinderen.
J3L JeUIVLEÏjNrZVI
M evrouw BIERENS DE HAAN te Haarlem, Kenauparkjfe, vraagt met Mei eene nette LINNENMEID, P. G., < ie zeer goed naaien en strijken kan.
B aronnesse VAN ITTERSUM geb. Van der Goes, Banka-straat ( Bankastraat ) te ’s Gravenbage, met 1 Mei a.s. naar Nijmegen vertrekkende, verlangt tegen dien datum een Keukenmeid, die ook eenig huiswerk kan verrichten. Zij moet zijn van den P. G., niet jonger dan 23 jaar en van goede getuigenwen voorzien. Bovendien zijn goed gedrag en godsdienstige zi. t«n eerste vereischte. Brieven franco naar ’s Gravenhage, Bankastrfflit.
E en Jongedame, P. G., 23 jaar, zeer goed kunnende piano-spelen, ( pianospelen, ) Fransch sprekende, bekend met naaien, handwer-ken ( handwerken ) enz., zag zich gaarne geplaätst, hetzij voor Gezelschap, voor de huishouding of voor kinderen. — Franco brieven Mevr. Wed. KOOL, Joan Maetsuickerstraat, ’s Gravenhage.
Correspondentie. Aan Elisabeth. Uwe vraag komt eigenlijk hierop neer: welke is de juiste verhouding tusschen ’tgeen wij mogen uitgeven voor onszelf en voor goede doeleinden, philantrophie, christelijke belangen enz.? Een vaste regel is hiervoor wel niet te geven; de omstandigheden, de beurs, de maatschappelijke positie kunnen zoo verschillend zijn. Als God ons met aardsche middelen heeft gezegend, dan mogen wij die aannemen uit Zijne hand, ook als een middel om onszelven en anderen het aardsche leven gemakkelijker en zonniger te maken. Daar is echter genot en genot! Zich een mooi, degelijk boek aan te schaffen is zeker zeer ge-oorloofd; ( geoorloofd; ) al zijn beschikbaar geld daarvoor te besteden, voor den christen zeker alleszins afkeurenswaardig, omdat hij nooit zich mag ontslagen rekenen van den duren plicht, die tevens de hoogste eer is, om op de eene of andere, zij het ook de geringste wijze, medebouwers aan het Godsgebouw te zijn. Zich graag te kleeden naar de mode, een iegelijk naar zijn eigen stand, is op zichzelf niet verkeerd, als men daar lief-hebberij ( liefhebberij ) in heeft. Totaal gemis aan deze liefhebberij zou ons spoedig voor zonderling doen doorgaan in deze wereld, waar alles zoo snel wisselt en niets zóó met den sneltrein gaat als de wisselende mode. Van al deze dingen geldt het echter: waak, opdat genotzucht en be-haagzucht ( behaagzucht ) en leeswoede geen passie voor u worden; in één woord, waak in alles voor ’t woordje »te”, dan zal de rechte verhouding van ’tgeen ge kunt doen voor uzelf en voor anderen en van ’tgeen ge moogt doen voor Gods Koninkrijk, vanzelf u duidelijk worden. — Wat het oude Wilhelmus betreft, ge kunt het moeielijk hooger stellen dan ik, maar de plaats in ons Blad is te kostbaar om het geheel op te nemen. Het is trouwens tegenwoordig genoeg bekend en verkrijgbaar. Aan Leonie. Ik zal uw verzoek om bespreking van de maatschap-pelijke ( maatschappelijke ) vormen, in een volgende redactie-verg
twéé colleete-bezoeken doen of contributie ophalen voor vereenigingén;, moet men dan, binnengelaten wordende bij. vreemden, zichzelf vooiv stellen? Moet één beiden voorstellen? Moet men zich alleen in qualifeit voorstellen? —- Mijn antwoord is; hoe eenvoudiger.— ik bedoel, niet zonder vormen, maar hoe .eenvoudiger mep zulke dingen behandelt hop beter. Ik zou beginnen met mijzelve en mijne gezellin voor te stellen, dat brengt bescheiden beleefdheid mee, en vervolgens te zeggen uit naam van welke vereeniging en voor welk doel ik kwam —- Moet een jong meisje, als geen heer of zoon des huizes er is, een heer óp leeftijd uitlaten-of niet? Dat kan er naar zijn. Ook hier zou ik zeggen, is eenvoudig de voorkomendheid van het hart laten 5 spréken de beste gids. Bescheiden voorkomendheid is altijd een sieraad in een jong meisje. — De vormen bij briefschrijven, waarvan gij spreekt, zijn wel wat verouderd en in onzen veel-schrijvenden tijd in onbruik geraakt. Het openlaten van 2 c.M. breedte aan den kant van iedere bladzijde .is ook niet zeer praktisch en weinig zeggend. Meer zeggend is de wijze, waarop jongeren ouderen aanspreken op ’t papier, en over ’t geheel onze briefstijl Daarin bemerkt men vaak, al is de inhoud van den brief nog zoo goed, met welk geesteskind men te doen heeft. Mij komt altijd dè ongegeneerde, weinig respectueuze uiting van jongeren aan ouderen, zeer hinderlijk voor. En — gebrek aan beleefdheid jegens degenen wie men achting en eerbied schuldig is (velen onder onze jeugd schijnen dat laatste woord- niet eens meer bij name te kennen), en. in ’t alge-meen ( algemeen ) jegens ouderen, is in den grond gemis aan beschaving; een gemis,, dat gepaard kan gaan met overdreven, wereldschen vormendienst; ik bedoel n.l. die beschaving, die allermeest in ’t hart zetelt. Gij kunt gerust altijd vragen. Een groet aan uwe Moeder. Aan E. B. V. te E. Laat mij u hier openlijk geruststellen : het js éene vergissing geweest; eind October heb ik van u ƒ3.60 aan abon-nem
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer