Archieven

 

Uw zoekacties: Onze Jonge Meisjes, 1898-05-03; p. 4

Bibliotheek en documentatie

Zoeken in de bibliotheek

Voordat je gaat zoeken in de bibliotheek, raden wij je aan om de pagina te lezen over bronnen in de bibliotheek: https://regionaalarchiefrivierenland.nl/boeken.

Uitgebreide hulp bij het zoeken, vind je op https://regionaalarchiefrivierenland.nl/hulp-bij-zoeken   

Eenvoudig zoeken
In de bovenste groene balk zie je een zoekveld ‘Alle velden’. Hier kun je trefwoorden invullen waarop je zoekt in alle beschrijvingsvelden in de bibliotheek en documentatiecollectie. Je kunt hier bijvoorbeeld zoeken op titel, auteur of trefwoord. 

Wildcards kunnen het zoeken makkelijker maken. De meest gebruikte wildcards zijn:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoek je naar woorden die op elkaar lijken.

Kun je niet vinden wat je zoekt, dan betekent dat nog niet altijd dat we het niet hebben. Neem dan contact op met onze studiezaal! 0344 612 230 of https://regionaalarchiefrivierenland.nl/vraag-over-archiefonderzoek

Uitgebreid zoeken
Klik op de knop ‘Uitgebreid zoeken’ aan de rechterkant en er opent een extra zoekvenster. In dit venster vind je de velden ‘Titel’, ‘Auteur’, ‘Plaats’ en ’Periode’.

Filters
Je kunt de zoekresultaten ook beperken door de filters te gebruiken in de groene balk onder het zoekveld ‘Alle Velden’. De filters zijn: ‘Soort’, ‘Collectie’ en ‘Gedigitaliseerde publicatie’.

Zoekresultaten
Als je alle zoekcriteria hebt bepaald, klik je op de knop ‘Zoek’. Je kunt de zoekresultaten oplopend of aflopend sorteren op titel, auteur of laatste wijziging.

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Onze Jonge Meisjes, 1898-05-03; p. 4
Naam tijdschrift:
Onze Jonge Meisjes
Pagina:
4
Datum:
1898-05-03
Jaargang:
1898
Is onderdeel van:
5 e jaarg.
Ä I %
VAN OVER DE GRENZEN. 15 October—15 November.
medebrengen, hij vandaar gewis rijker aan geloof en in liefde voor den Heiland zal wederkeeren.
Koningin Louise van Denemarken. en enkel woord ter nagedachtenis van deze voortreffelijke vorstin en moeder, zal zeker in ons blad niet misplaatst zijn. In het vorige nummer zinspeelden wij reeds op haar heengaan, en sedert kwamen de berichten tot ons van de begrafenis, en de hulde die een treurend volk aan de beminde doode had gewijd. Koningin Louise van Denemarken werd wel eens „de schoonmoeder van Europa” genoemd, wijl zij door de huwelijken van hare kinderen en kleinkinderen aan de voornaamste vor-stenhuizen ( vorstenhuizen ) van Europa was verbonden. Maar ofschoon zij in dat opzicht een der invloedrijkste vrouwen kon heeten, zoo was zij uitermate eenvoudig en een voorbeeldig trouwe echtgenoote en moeder. Het liefst bevond zij zich op haar kasteel Benstorff, omgeven door haar .man en kinderen. Gedurende zes-en-vijftig jaar is zij in alles de trouwe hulp geweest van koning Chris-tiaan ( Christiaan ) VIII, vooral gedurende de vijf-en-dertig jaren dat hij tot regeeren was geroepen. Den löden October 1.1. werd de vorstelijke vrouw begraven, haar echtgenoot, de kroonprins, haar kleinzoon, de Czaar van Rusland, benevens de koning van Griekenland en nog andere , leden van het Deensche vorstenhuis, droegen zelf de kist naar ■ den gereed staanden lijkwagen. Langs den weg stonden duizende menschen geschaard, die eerbiedig het hoofd ontblootten toen de lijkstoet naderde, en later, toen het stoffelijk overschot van het station naar de Domkerk te Roeskilde werd overgebracht, ging de koning met zijne drie dochters te voet achter de koets. Vrouwen, in den rouw gekleed, bestrooiden den weg naar de kerk met bloemen, ten aanschouwe van vele duizenden, die saam gekomen waren om met de geheele koninklijke familie en vele vertegenwoordigers van vreemde hoven, de laatste eer aan de geliefde doode te bewijzen. Den volgenden dag werd de kist in de kapel van Frederik V bijgezet. Jeruzalem en hare hooge gasten. Ieder, die met belangstelling de reis van den Duitschen keize
VAN EIGEN BODEM. Onze Vorstinnen. Onze Vorstinnen zijn thans na een kort buitenlandsch reisje op het Loo teruggekeerd en ook in den vreemde is het ge-bleken ( gebleken ) hoezeer onze jonge Koningin de harten stormenderhand veroverde en een liefelijken indruk maakte. Toen wij de berichten lazen omtrent hare aankomst te Stuttgart, ver-wonderde ( verwonderde ) het ons niet, dat de toeschouwers, die hun eigen koning slechts zwijgend hadden gegroet, in luide welkomskreten losbarstten zoodra H. M. Wilhelmina aan den arm des konings te voorschijn trad. H. M. keerde alleen met haar gevolg huiswaarts, voor de eerste maal, zoo ver wij weten, zonder hare doorluchtige moeder, die eerst den volgenden dag de reis naar het Loo ondernam. Schoon wij onze geliefde Koningin zeer zeker beschermd weten in de hoede des Almachtigen, zoo kunnen wij ons toch be-grijpen ( begrijpen ) dat velen haar gaarne met meerder geleide zagen uitgaan. De tijden zijn boos en de zonde wordt steeds driester. De Heer vervulle aan haar Zijne belofte uitgedrukt in Psalm 121 : 7 en 8. 4 Huldeblijk. Een huldeblijk waarover weinig vooraf is gesproken en dat op echt vrouwelijke wijze in stilte is bedacht en vervaardigd, werd dezer dagen aan H. M. de Koningin-Moeder overhandigd. Gravin van Bylandt-Rheydt, als Directrice van het oudste Diaconessenhuis, bood namens de huizen in Groningen, Arnhem, Utrecht, Amsterdam, Haarlem, Heemstede, Den Haag, Rot-terdam ( Rotterdam ) en Breda, een prachtig kamerscherm aan, versierd met photographieën uit de verschillende huizen. Dit cadeau, dat welwillend door H. M. is aanvaard, is een klein huldeblijk voor de groote belangstelling die Hare Majesteit gedurende het regentschap in den diaconessenarbeid heeft betoond. Eere aan hen, die op deze wijze een klein deel der groote schuld van dankbaarheid afdeden, die wij Nederlandsche vrou-wen ( vrouwen ) steeds zullen hebben jegens deze voortreffelijke vorstin. Van onze jonge koningin, met onze ged
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer