Archieven

 

Uw zoekacties: Humoristisch Weekblad, 1875-12-18; p. 5

Humoristisch Weekblad

beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Humoristisch Weekblad, 1875-12-18; p. 5
Naam tijdschrift:
Humoristisch Weekblad
Pagina:
5
Datum:
1875-12-18
Jaargang:
1875
Is onderdeel van:
HUMORISTISCH WEEKBLAD.
PAG. 405.
DE ONVERSCHILLIGE.
EEN AANGENAME KLANT.
»Heb je de nieuwe fontein al gezien!"
»Wat kan mij de nieuwe fontein schelen?"
»Nu ik meende maar —"
»Wat kan mij jou meening schelen?"
»Nou weet je —"
»Wat kan het jou schelen wat ik weet."
EDELE ZIELEN.
De meeste zoogenaamde edele menschen hebben slechts kramerdeugden; hun hart is een kruidenierswinkel die zeker lof verdient. Zij wegen hunne weldaden in onsen en looden van kleine weldadigheden toe, en terwijl zij de dringende behoeften van het oogenblik bevredigen, zijn zij onont¬ beerlijk voor de armoede en bedelend ijdelheid.
De deugd echter van waarachtig groote zielen is ongemunt goud, dat in het verkeer van het dagelijksche leven niet te gebruiken is. Zulke menschen maken gemakkelijker volken dan individu's gelukkig; zij geven liever zaadkoren dan brood. Hun ziel is geen waterkan die geliefkoosde bloemen ver- frischt, maar een donderbui die uitgestrekte velden en hooge eiken drenkt. De geknakte bloem in het nederige tuintje mag zich over den donderenden Jupiter beklagen — zij heeft toch gebloeid en de menschen verheugd. Zal echter het onkruid, dat niemand eenige vreugde heeft bereid, den storm veroordeelen die het uit den grond heeft gerukt ? Zal de atmosfeer kalm blijven en bedorven worden opdat het eeuwig kan voortwoekeren ? Neen waarlijk, de Leeuw die stierf en slechts een enkelen ezel ongedeerd achterliet, die zijn lijk vertrapte — was geen wreede leeuw!
»Heb je een kop koffie genomen?" »Neen, een zilveren lepel.''
SCHOOLJONGENSWIJSHEID.
I, koning van Engeland, gestorven r"5 Waaraan is Karel I, koning van Engeland, gestorven r" »Hij is onthoofd en aan de gevolgen van zijn wonden overleden."
EEN COMPLIMENT.
Een heer, die zich op een bal aan een dame voorstelt , wordt door haar in de rede gevallen met de woorden: »Wat ik u verzoeken mag, laat dat maar — of ik die gekke naam al weet of niet beteekent toch niets!"
NOG EEN COMPLIMENT.
Dame. »0, dat is heerlijk kolonel, dat u ons gezel¬ schap komt vermeerderen!"
Kolonel. »Schoone dame, waar aas is, verzamelen zich de raven."
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer