Archieven

 

Uw zoekacties: De Olijftak, 1872; p. 18

De Olijftak

beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
De Olijftak, 1872; p. 18
Naam tijdschrift:
De Olijftak
Pagina:
18
Datum:
1872
Jaargang:
1872
Is onderdeel van:
2
DE OLIJFTAK .
Door de menigte dringt Kappelstok voor-waarts ( voorwaarts ) , drukt ter loops Meeuwssen , diens vrouw en Anna de hand , vertoont aan zijne vrienden den zegelring van den alge-meen ( algemeen ) geachten en beminden Treslong , waarop een kreet van blijdschap opgaat , en zoo snelt hij den trap van het raadhuis op , en verzoekt bij burgemeesters en vroed-schap ( vroedschap ) ten gehoor te worden toegelaten .
Kappelstok wordt voor den achtbaren raad gebracht . Op de vraag van den voor-zittenden ( voor-zittenden ) burgemeester , wat hij te berich-ten ( berichten ) heeft , zegt hij : « Burgemeesters en vroedschap van den Briel ! ik heb in last om in naam van Treslong , wiens zegelring ik u hierbij vertoon , en in dien van Lumey graaf van der Marck , den Briel voor den prins van Oranje , ' s konings wettigen stad-houder ( stadhouder ) , op te eischen , en bezetting van de Watergeuzen in te nemen .» Ontroering , verbazing teekenen zich op ' t gelaat van sommige , blijde hoop op dat van andere raadsleden .
De burgemeester , die voorzit , stelt echter voor om de stad te verdedigen , daar men den landvoogd moest gehoorzamen , en daar niet den prins van Oranje , maar de graaf van Bossu stadhouder van Hollang is . « Maar ,» zoo vraagt een der prinsgezinde raadsleden , « zal die verdediging baten ? Hoe sterk is de macht der Geuzen ?» « Dwaasheid ,» zegt de veerman , « zou dit zijn , zij maken een leger van ten minste 5000 man uit .» De trouwe Kappelstok had in ' t belang der zaak , die hij met hart en ziel voorstond , van 250 a 300 man zulk een leger gemaakt . Schrik bevangt het hart van vele leden .
Zooals altijd , gaat het ook hier , na het vertrek van den veerman die naar zijn woning terugkeert , toen hij zijn last vol-bracht ( volbracht ) heeft . De een der raadslieden wil dit , de andere dat . Eindelijk besluit men om twee uit hun midden naar den vlootvoogd te zenden , om met hem te onderhandelen .
Lumey is inmiddels aan wal gestapt . Met ruwe , onverbiddelijke trotschheid ontvangt hij de raadsleden , en eischt dat men de stad binnen twee uren overgeeft . Met dezen eisch moeten zij terugkeeren . De ontsteltenis wordt bij hunne terugkomst grooter en ver-meerdert ( vermeerdert ) bij hen niet weinig , terwijl de ge-mengde ( gemengde ) aandoeningen onder de burgerij . om het raadhuis verzameld , toeneemt , daar zich eensklaps de mare verspreid : het krijgsvolk is reeds bezig zich te ontschepen . De raad kan echter , daar de meeningen der leden zeer uiteenloopen niet tot een besluit komen .
Een der eersten , die voet aan wal zet , is Treslongs luitenant , Boobol , en in de armen der liefde smaakt hij een genot na vele ont-beringen ( ontberingen ) en veelvuldig omzwerven ; maar kort duurt dit slechts . Zijne Maria spoort hem als een echt Nederlandsch meisje der zestiende eeuw tot handelen aan .
Alles , wat in den Briel als Spaanschge-zind ( Spaanschge-zind ) bekend stond , spoedt , zich naar de Zuidpoort en ontvlucht de stad . De raad is nog bijeen , maar kon tot geen besluit komen . Inmiddels zijn de twee uren , door Lumey gesteld , verstreken .
De Geuzen intusschen sammelen niet , dit lag niet in hun aard . Door Maria , Lijsbet en Kappelstok geholpen , heeft Roobol voor de Noordpoort brandstof doen opeenstapelen , om die door verbranding te doen openen . Treslong trekt met eenige manschappen op de Zuidpoort aan , die het hem gelukt , om , terwijl de raad nog besluiteloos is , in der minne te doen openen . Inmiddels is de Noordpoort , die reeds brandende is , met een mast opengeloopen . In den avond van den l ? t<;n April trekken 250 of 300 man Geu-zen ( Geuzen ) aan twee zijden de stad binnen , en wordt door deze daad de hoeksteen gelegd tot Neêr-lands ( Neêr-lands ) latere vrijheid . Onze Vaderen hadden
recht tot het spreukje : « den eersten April y verloor Alva zijn bril .» Wanneer wij daarbij letten op de gevolgen van deze daad , en de daarbij gelijktijdig willekeurige invoering van de belasting van den tienden penning , dan zeggen wij met een schrijver : « Alva eischte den tienden penning , om daarvoor een vorstendom voor den Prins van Oranje te koop en .»
Wat er dien avond voorviel in de woning van Kappelstok , waar Roobol , naast zijne gelukkige Maria gezeten , het feest der over-winning ( overwinning ) vierde , hoe Lievensz in de armen van Anna Meeuwssen de belooning voor zijn dapperheid en trouw vond , dit laten wij aan de verbeelding onzer lezeressen over .
Alle weigezinden in den Briel juichten . Het morgenrood derNederlandsche vrijheid werd aan de kimmen gezien . De dwingelandij sidderde . Alva was woedend . Wat niemand had kunnen vermoeden , wat geene legers hadden kunnen uitwerken , was door Gods arm gewrocht , die daartoe niets anders ge-bruikte ( gebruikte ) dan een handvol ruwe zeeschuimers .
Hoewel men zeggen kon , dat . de stad eigenlijk stormenderhand ingenomen was , gedroegen de Geuzen zich zeer ordelijk ; geen der burgers werd van het leven of van zijn eigendom beroofd ; de kerken en kloos-ters ( kloosters ) waren des te meer getuigen van hun moedwil ; alles wat van waarde was werd er uit geplunderd , de beelden omvergehaald of , zoo zij van hout waren , verbrand ; bij welk vernielingswerk de Geuzen zelfs door vele burgers geholpen werden . Den volgenden morgen zag men de meeste schepelingen in monnikspijen langs de straat gaan ; het schijnt echter , dat zulks minder uit spot-zucht ( spotzucht ) , dan uit gebrek aan de noodige klee-dingstukken ( klee-dingstukken ) is geweest .
Lumey van meening zijnde dat de stad onmogelijk houdbaar wezen zou , had reeds last gegeven , den overrijken buit naarde schepen over te brengen , toen Treslong , Caheljoii , rïe Bijk , Dirk Duivel . Lievensz en andere bevelhebbers hem overhaalden , eerst de bevelen van den prins af te wach-ten ( wachten ) , en tot zoolang de stad in staat van ver-dediging ( verdediging ) te brengen . Men kwam nu overeen , de vervallen wallen te herstellen , en vol-ijverig ( volijverig ) sloegen daarbij de burgers , zoo man-nen ( mannen ) , vrouwen als kinderen , mede handen aan het werk . Men haastte zich een voor de stad genomen smalschip naar Engeland af te zenden , om aldaar de tijding der gewichtige vermeestering over te brengen , en de daar aanwezige ballingen en achter-gebleven ( achtergebleven ) krij « smakkers op te roepen .
( Ifordt vervolgd .) ^ D^A^^D ^^^
IISS EIÏÏCH ,
OE & BHE fi L i H D H .
Een verhaal uit het dagelijkseh leven ,
DOOR
WILKIE COLLINS .
TWEEDE GEDEELTE . VIER , EN DERTIGSTE HOOFDSTUK .
NUGENT TOONT ZICH IN ZIJN WARE GEDAANTE .
Ik sloot het Eerste Gedeelte van mij a verhaal op den dag der operatie — den vijf en twintigsten Juni .
Ik open het Tweede Gedeelte , ongeveer zes of zeven weken later , Jop den negenden Augustus .
Hoe verstreek de tijd te Dimchurch gedurende al die weken ?
Wanneer ik mijn geheugen raadpleeg , herinner ik mij weer de huiselijke geschiedenis van die zes weken . Van achteren beschouwd , ziet die tijd er ellendig vervelend uit en niet afgewisseld door eenig voorval . Wanneer ik dit alles nu naga , begrijp ik nog niet hoe wij over dien akeligen tijd zijn heengekomen — hoe wij die gedwongen werkeloosheid , die onafgebroken drukkende onzekerheid hebben verdragen .
Van de slaapkamer naar de zitkamer , van de zitkamer weer terug naar de slaapkamer gaande , met het daglicht altijd buitengesloten , altijd met het verband op , behalve wanneer de dokter haar oogen onderzocht ; verdroeg Lucilla de gevangenschap — en erger nog dan die ge-vangenschap ( gevangenschap ) , de onzekerheid — van haar proeftijd , met den moed die alles doet verduren , den moed die door Hoop wordt gesteund . Met boeken , met muziek , met praten — maar vooral met Liefde om haar te helpen — ging zij kalm haar weg door de sombere achtereen-volgende ( achtereenvolgende ) uren en dagen , totdat de tijd kwam waarop het punt van verschil tusschen de beide oogartsen zou worden beslist — de vreeselijke vraag wie van de beiden , Mr . Sebright of Herr Grosse , gelijk had .
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer